Smart Building

Diverse projecten in de Nederlandse en Europese vastgoedmarkt tonen aan dat veilige, maar transparante IP-connectiviteit een steeds belangrijker asset is van een gebouw. Veilige toegang tot verschillende openbare en bedrijfsnetwerken, op steeds wisselende plekken in een gebouw, is zich aan het ontwikkelen tot een basisvoorziening. IP-connectiviteit ontwikkelt zich tot de 4e utiliteitsvoorziening.

De aanpak

Een Smart Connected Building / Campus zorgt voor een intelligent gebouw en ondersteunt een nieuwe manieren van werken, waarbij medewerkers op elk moment c.q. plaats toegang tot netwerken en informatie hebben en bestaat uit drie elementen:

Fundament

Een generieke ICT-infrastructuur (bekabeling en actieve netwerkcomponenten) waarmee alle gebouwgebonden en gebruikers ICT-systemen verbonden kunnen worden. De basis van het concept is één fysiek netwerk. Door uit te gaan van één infrastructuur kan de fysieke bekabeling verregaand versimpeld worden. Eén eenvoudige en simpele bekabelingsstructuur is in een gebouw of campus van groot belang. Ten eerste, omdat daarmee de impact van ICT-bekabeling op het gebouw of campus beperkt kan worden. Ten tweede, omdat een gebouw een lange levensduur kent en mogelijk wisselende huurders moet ondersteunen.

Convergentie

Een eenduidig fundament faciliteert het slim combineren van functies van Unified Communications, integratie van eigen apparaten (tablets, smartphones) en fysieke beveiliging tot gebouwgebonden (facilitaire) systemen. Hierbij wordt gekeken naar de daadwerkelijk te realiseren effectiviteit. Elke convergentie of integratie moet daadwerkelijk waarde toevoegen en tegelijkertijd de betrouwbaarheid en de veiligheid niet compromitteren. Een telefoon kan dienen als bedieningspaneel voor de technische systemen in een ruimte en een facilitair systeem kan worden gevoed vanuit een Outlook-agenda systeem voor de boekingen van een bepaalde ruimte, maar ook voorkoeling van een ruimte aan de hand van de agenda, zoals die in Outlook vermeld staan.

Transformatie

Door convergentie ontwikkelt de basis ICT-infrastructuur van het gebouw of campus zich naar een platform voor services zowel voor beheerders als voor de gebruikers die er werken. De infrastructuur ondersteunt dat gebruikers van verschillende organisatie zich vrij kunnen bewegen door het pand en toegang hebben tot informatie en voorzieningen van het gebouw. Het platform is flexibel aan te passen in geval van meerdere gebruikers binnen een pand, maar ook flexibel voor toekomstige ontwikkelingen.

Ventus helpt en ontzorgt uw organisatie om een overstap naar een intelligent gebouw mogelijk te maken. Onze kennis & kunde van de techniek, het management en het beheer delen wij in onze aanpak en tijdens de implementatie. Een Smart Connected Building / Campus is geen kant en klaar product, maar een transitie van uw organisatie waarbij de techniek een ondersteunende rol vervult.

De voordelen

Het meest aansprekende voorbeeld van een Smart Building / Campus is, dat de bediening van de verlichting of de koeling op de werkplek met een smartphone mogelijk is. Integratie of toegang van ICT-voorzieningen voor alle gebruikers met toepassingen in een gebouw is in ons concept echter een optie en is geen vereiste. Het kan nu, in de toekomst, maar hoeft niet. De belangrijkste toegevoegde waarde is dat het voor alle gebruikers, binnen de grenzen van het informatiebeveiligingsbeleid, een grenzeloze mobiliteitservaring biedt. Ventus levert een infrastructuur, die het voor de verschillende gebruikers mogelijk maakt om op elke plek veilige toegang te hebben tot alle informatie en resources, die zij nodig hebben.

Edwin Koose

MEER INFORMATIE OVER SMART BUILDINGS?

→ Edwin Koose
06 20 54 85 81
e.koose@ventus.nl