Automatiseren webapplicatie

Situatieschets

Bij de klant wordt een vernieuwde webapplicatie gelanceerd. De vorige webapplicatie bevatte veel beveiligingsissues en was ‘outdated’. De klant heeft daarom besloten om over te stappen op een vernieuwd platform. Hij wil graag dat het nieuwe systeem goed getest wordt en wanneer er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd dat de belangrijkste onderdelen van het systeem opnieuw getest worden (regressietesten). De klant heeft geen heel groot budget hiervoor, omdat het systeem over het algemeen niet al te complex is.

Methode

Allereerst is het belangrijk om de opdracht goed helder te krijgen, alvorens met een plan van aanpak te komen. Bij navraag bleek het te gaan om een webapplicatie die vernieuwd werd. De opdrachtgever gaf verder aan niet veel waarde te hechten aan uitgebreide rapportages. “Als alles maar goed is getest en ik daarop kan vertrouwen” was zijn antwoord. Aangezien de opdrachtgever geen groot budget had voor testautomatisering en het om een webapplicatie ging, heb ik geadviseerd om Selenium i.c.m. Pycharm in te gaan zetten. Deze oplossing werkt goed voor webapplicaties, is open source en heeft geen uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Resultaat

Het framework werd als eerste opgezet en alle belangrijke functies en onderdelen van dit systeem worden vastgelegd in dit framework. Na diverse testcases geautomatiseerd te hebben, ontstond er uiteindelijk een testset. Tevens wordt de testset nog steeds uitgebreid en worden er nieuwe functies en onderdelen toegevoegd aan het framework. Ook wordt er continu gezocht naar mogelijkheden om de testset sneller af te draaien.

Conclusie

Door de inzet van testautomatisering bespaart de opdrachtgever een hoop tijd en geld met betrekking tot het uitvoeren van regressietesten. Ook is er door testautomatisering snel inzicht of de belangrijkste functies van het systeem nog correct werken.