skip to Main Content

Werkplekmigratie Binnen Een Zorginstelling

Een ziekenhuis wil haar werkplekken vernieuwen en flexibel inrichten door ze te ontsluiten via een Cloud-concept. Dit concept maakt applicaties op een veilige manier toegankelijk, waardoor ook het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) kan worden geïmplementeerd. Ventus levert het projectmanagement aan de kant van de zorginstelling. Doel is om 2300 werkplekken met ruim 3300 gebruikers te migreren naar deze toekomstgerichte, flexibele Cloud-omgeving en daarbij de leverancier aan te sturen.

Situatieschets: De sterk verouderde werkplekomgeving (Windows XP en Office 2003) voldoet niet meer aan de behoefte van het ziekenhuis. Bovendien zal het huidige Ziekenhuis Informatie Systeem vervangen worden door het EPD, waarvoor het tijdig vernieuwen van de werkplek een vereiste is.

Methode

Het ziekenhuis kiest voor een infrastructuur dienstverlener, die voorziet in flexibele werkplekken. Hierdoor beschikken medewerkers, waar zij ook inloggen, altijd over hun eigen applicaties. Door Single-Sign-On (SSO) en Fast-User-Switching (FUS) kunnen gebruikers zich met hun personeelspas automatisch aan- en afmelden en hun lopende sessie meenemen naar een andere werkplek. De werkplekken worden, inclusief het gebruik van mobiele apparaten, conform de NEN7510-norm ingericht. Daardoor voldoet het ziekenhuis aan de laatste eisen voor informatiebeveiliging.

Sandra ter Horst

Sandra ter Horst

Heb je een vraag?

Laat het mij weten via telefoon of mail en ik kom er zo snel mogelijk op terug.

Ventus levert het projectmanagement voor het aansturen van diverse projecten:

  • vernieuwen van de werkplek;
  • voorzien van alle ziekenhuisruimten van secure wifi netwerken (ook voor bezoekers);
  • aanleggen van redundante glasvezelverbindingen tussen de verschillende ziekenhuislocaties en datacenters om continuïteit van dataconnectiviteit te bieden;
  • upgraden van applicaties om te voldoen aan nieuwe werkplekeisen;
  • upgraden van databases naar nieuwere versies;
  • begeleiden van gebruikers door aanbieden van online trainingen.

Resultaat

Er wordt een vernieuwde Citrix/VMWare-omgeving geplaatst met dataopslag van Cisco. Deze wordt verdeeld over meerdere datacenters zodat beschikbaarheid en continuïteit van de omgeving wordt gewaarborgd in geval van uitval van datalijnen, systemen of een datacenter. De virtualisatielaag wordt gemigreerd van Microsoft App-V naar VMWare ThinApp. De nieuwe omgeving is ingericht volgens het OTAP-principe. Hierdoor worden applicaties en updates op gecontroleerde wijze in productie genomen. Er wordt aandacht besteed aan performance en flexibiliteit, zodat er tijd-, locatie- en apparaatonafhankelijk te werken is. Dit maakt dat de ziekenhuiswerkplek ook op de thuiswerkplek kan worden ontsloten en de medewerker veel gebruiksgemak ervaart. Op applicatieniveau migreert het ziekenhuis van Office 2003 naar Office 2013 met als voordeel aansluiting bij de huidige de facto standaard.

Conclusie

Na de succesvolle acceptatietesten nemen de beheerafdelingen het beheer over en worden de werkplekken gefaseerd per afdeling uitgerold. Hierdoor ontstaat er slechts een beperkte belasting voor zowel gebruikers, als servicedesk en beheerders en is er voldoende ruimte om gebruikers optimaal te ondersteunen op hun nieuwe werkplek.