skip to Main Content

Onzekerheid over de wet DBA duwt opdrachtgevers richting Ventus

  • 2024

Zekerheid boven schijnzelfstandigheid. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), die per 1 januari 2025 gehandhaafd gaat worden, heeft een grote impact op de manier waarop opdrachtgevers en zelfstandigen (ZZP’ers) samenwerken. Deze wet richt zich op het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Dit is een belangrijke factor voor opdrachtgevers die overwegen of ze beter met een IT-professional in vaste dienst bij een IT-detacheringsbedrijf of met een ZZP’er kunnen werken. Hieronder staat in vijf punten hoe de nieuwe wet DBA voor opdrachtgevers relevant is en waarom het werken met Ventus voordelen biedt boven het werken met ZZP’ers.

  1. Toegenomen risico op schijnzelfstandigheid
  • ZZP’er: De Wet DBA legt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever om te bewijzen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst oordeelt dat de samenwerking met een ZZP’er eigenlijk een verkapte dienstbetrekking is, kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor loonbelasting en sociale premies. Dit creëert meer risico’s voor opdrachtgevers.
  • Ventus: Als een opdrachtgever samenwerkt met een Ventus medewerker, zijn er formeel geen twijfels over de arbeidsrelatie, omdat de medewerkers van Ventus in loondienst zijn. Dit neemt het risico weg dat de Belastingdienst de werkrelatie als verkapte loondienst beschouwt.
  1. Striktere criteria voor zelfstandigheid
  • ZZP’er: De Wet DBA hanteert strikte criteria voor de beoordeling of iemand als zelfstandige werkt. Factoren zoals gezagsverhoudingpersoonlijke verplichting tot arbeid, en beloning spelen een rol in deze beoordeling. Deze criteria maken het voor opdrachtgevers moeilijker om aan te tonen dat een ZZP’er werkelijk zelfstandig is.
  • Ventus: Bij Ventus gelden deze criteria niet, omdat de opdrachtgever niet direct de arbeidsovereenkomst van de medewerkers regelt. Dit voorkomt discussies over de vraag of er sprake is van een werknemer-werkgeverrelatie. De verantwoordelijkheid voor arbeidsrelaties ligt volledig bij Ventus. Controleren van schijnzelfstandigheid is voor de opdrachtgever niet noodzakelijk.
  1. Aansprakelijkheid, naheffing en boetes
  • ZZP’er: Onder de nieuwe Wet DBA kunnen opdrachtgevers naheffingen en boetes krijgen als blijkt dat er sprake is van een schijnzelfstandigheid. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële gevolgen, omdat de opdrachtgever alsnog loonheffingen en sociale premies moet afdragen.
  • Ventus: Bij samenwerking met Ventus is er geen risico op boetes vanwege schijnzelfstandigheid. Ventus heeft de medewerkers in vaste dienst en draagt zelf de verantwoordelijkheid voor arbeidscontracten, belastingen en premies.
  1. Vermijden van onzekerheid door uitstel van handhaving
  • ZZP’er: De handhaving van de Wet DBA is in het verleden al meerdere keren uitgesteld, maar vanaf 2025 wordt deze actief gehandhaafd. Dit zorgt voor onzekerheid bij zowel opdrachtgevers als ZZP’ers. Deze onzekerheid kan leiden tot terughoudendheid bij het inhuren van zelfstandige IT- specialisten, omdat de regels complex zijn en boetes fors kunnen uitvallen. Projecten kunnen hierdoor vertraging oplopen.
  • Ventus: Met het inhuren van de Leading professionals in IT van Ventus zijn opdrachtgevers vrij van deze onzekerheid, omdat ze geen risico lopen op sancties door schijnzelfstandigheid.
  1. Langetermijnvoordelen
  • ZZP’er: Met de Wet DBA is de continuïteit van een samenwerking met ZZP’ers minder zeker, aangezien sommige opdrachtgevers ervoor zullen kiezen om, uit voorzorg, de samenwerking te beëindigen om risico’s te vermijden.
  • Ventus: Door samen te werken met Ventus, bouwt de opdrachtgever een langetermijnrelatie op zonder zich zorgen te hoeven maken over de juridische status van de externe IT professionals die aan hun projecten werken.

Conclusie

De Wet DBA zorgt ervoor dat opdrachtgevers beter moeten letten op de juridische status van ZZP’ers en de risico’s van schijnzelfstandigheid. Dit verhoogt het risico op boetes, naheffingen en juridische geschillen. Samenwerken met Ventus, dat eigen werknemers in vaste dienst heeft, biedt meer zekerheid, minder administratieve lasten en vermijdt de risico’s die gepaard gaan met de Wet DBA. Voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar continuïteit, zekerheid en een lagere juridische en financiële belasting, is het voordeliger om met Ventus zaken te doen dan met individuele ZZP’ers.