skip to Main Content

Business analist intelligent automation: De dirigent in het orkest van IA

In de snel evoluerende wereld van technologie en digitale transformatie, krijgen business analisten een unieke kans om een cruciale rol te spelen in de implementatie van intelligent automation (IA).

IA is een revolutionaire technologie die kunstmatige intelligentie, machine learning en geautomatiseerde processen combineert. Het stelt organisaties in staat om complexe, repetitieve taken te automatiseren met minimale menselijke tussenkomst. Door intelligente algoritmen en geavanceerde software in te zetten, kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen, nauwkeuriger werken en aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. IA transformeert de manier waarop we werken en opent deuren naar ongekende niveaus van efficiëntie en productiviteit. Laten we eens kijken hoe we als business analisten het maximale uit IA kunnen halen.

Een business analist IA is een professional die verantwoordelijk is voor het analyseren van bedrijfsprocessen en het continu verbeteren van deze processen. Automatisering met behulp van intelligente technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en robotic process automation (RPA) is hierbij een mogelijkheid. Als business analist in de wereld van IA ben je als het ware de Sherlock Holmes van bedrijfsprocessen, maar in plaats van misdaden op te lossen, los je inefficiënties op. Je rol is cruciaal: je analyseert, verbetert en automatiseert processen, terwijl je tegelijkertijd de brug slaat tussen de techneuten en de rest van de wereld.

Na een uitgebreide literatuurstudie en een schat aan lessons learned, wil ik graag met jullie delen wat een Business Analist wel en niet moet doen om succesvol te zijn in deze fascinerende wereld. Onze rol is cruciaal voor het welslagen van IA-initiatieven, dus laten we eens kijken naar de do’s en don’ts die ik heb verzameld.

Wat te doen

  1. Wees een bruggenbouwer: Als business analist fungeren we als de schakel tussen de bedrijfswereld en de technologische wereld. Gebruik deze unieke positie om de behoeften van de organisatie te vertalen naar technische vereisten en vice versa. Faciliteer een naadloze samenwerking tussen alle betrokken partijen.
  2. Begin met een duidelijke strategie: Definieer de doelstellingen van het IA-project en hoe het past binnen de bredere bedrijfsstrategie.
  3. Denk procesmatig: IA draait om het optimaliseren van processen. Gebruik uw analytische vaardigheden om processen tot in de kleinste details te begrijpen, knelpunten te identificeren en mogelijkheden voor automatisering te ontdekken. Identificeer processen die het meest geschikt zijn voor automatisering. Zoek naar taken die repetitief, regel gebaseerd en tijdrovend zijn.
  4. Wees een data gedreven besluitvormer: IA is afhankelijk van hoogwaardige data. Verzamel, analyseer en interpreteer relevante gegevens om weloverwogen beslissingen te nemen over welke processen geautomatiseerd moeten worden en hoe dit het beste kan worden aangepakt. Zorg ervoor dat de data die gebruikt wordt voor IA-oplossingen accuraat, consistent en volledig is.
  5. Plan voor schaalbaarheid: Ontwerp IA-oplossingen met het oog op toekomstige groei en veranderingen in bedrijfsbehoeften.
  6. Wees een proces-fluisteraar: Leer de taal van zowel de business als de technologie. Vertaal complexe technische concepten naar begrijpelijke business-termen en vice versa.
  7. Communiceer effectief: IA kan complex zijn en weerstand oproepen bij medewerkers. Gebruik uw communicatievaardigheden om de voordelen van automatisering duidelijk uit te leggen en eventuele bezorgdheden weg te nemen.
  8. Investeer in training en blijf leren: Zorg ervoor dat het team de nodige vaardigheden heeft om IA-technologieën effectief te implementeren en te beheren. IA is een snel evoluerende discipline. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends, tools en best practices om uw kennis up-to-date te houden en de beste oplossingen te kunnen bieden.

Wat niet te doen

  1. Negeer de menselijke factor niet: IA is bedoeld om medewerkers te ondersteunen, niet te vervangen. Zorg ervoor dat u de menselijke expertise en betrokkenheid behoudt en waardeert.
  2. Forceer geen automatisering: Niet alle processen zijn geschikt voor automatisering. Wees selectief en focus op processen waar automatisering daadwerkelijk waarde toevoegt.
  3. Overhaast de implementatie niet: Neem de tijd om processen grondig te analyseren voordat u ze automatiseert. Een slechte implementatie kan meer problemen veroorzaken dan oplossen.
  4. Verwacht geen wonderen: IA is krachtig, maar niet alles oplossend. Stel realistische verwachtingen en communiceer deze duidelijk naar stakeholders.
  5. Onderschat de complexiteit niet: IA kan ingewikkeld zijn, vooral bij complexe processen. Wees voorbereid op uitdagingen en houd rekening met eventuele risico’s. Wees daarnaast realistisch over de tijd en middelen die nodig zijn.
  6. Negeer compliance en beveiliging niet: Zorg ervoor dat IA-oplossingen voldoen aan relevante wet- en regelgeving en beveiligingsnormen.
  7. Verlies de bedrijfsdoelen niet uit het oog: IA is een middel, geen doel op zich. Blijf gefocust op de strategische doelstellingen van de organisatie en zorg ervoor dat uw inspanningen daaraan bijdragen.

Waar we vroeger vooral bezig waren met het analyseren van processen en het vertalen van bedrijfsbehoeften naar technische specificaties, orkestreren we nu een symfonie van mens en machine. AI-technologieën vormen de instrumenten in ons orkest – krachtig, veelzijdig, maar in need of guidance. Als dirigenten is het onze taak om deze instrumenten harmonieus te laten samenspelen, de juiste toon te zetten, en ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet alleen technisch correct is, maar ook resoneert met de strategische doelen van de organisatie.

IA biedt ons een krachtig instrument om onze organisaties naar een hoger niveau te tillen. Laten we deze kans met beide handen aangrijpen en onze unieke vaardigheden als business analisten inzetten om deze transformatie te leiden. Samen kunnen we de toekomst van ons vak vormgeven en blijvende waarde creëren.

Laten we toasten op de cruciale rol van de business analist, op de uitdagingen die we overwinnen, en op de momenten van hilariteit die onvermijdelijk volgen wanneer je probeert om kunstmatige intelligentie te laten samenwerken met natuurlijke… eh… eigenaardigheden.

Proost, en moge je RPA-bots altijd doen wat je bedoelt, niet wat je zegt!

Amal Kaddouri
business informatie analist