skip to Main Content
Infrastructuur architect Dave Koffij in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Dave Koffij

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Dave Koffij – infrastructuur architect

WAT DOET EEN INFRASTRUCTUUR ARCHITECT?

Een infrastructuur architect is een soort bruggenbouwer tussen de business (meestal de opdrachtgever) en de IT. In deze functie zorg je ervoor dat alle technische componenten in samenhang werken om oplossingen te creëren voor vraagstukken vanuit de business. Je vertaalt als het ware de opdracht voor andere betrokken architecten en communiceert met de technici. Computers, netwerk, servers, applicaties en security zijn allemaal verschillende onderdelen die goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Daar waar een specifieke verdiepingsslag nodig is (denk aan authenticatie, autorisatie of integratie) wordt een gespecialiseerde architect ingeschakeld, maar de infrastructuur architect zorgt ervoor dat iedereen samenwerkt aan het grote geheel.

WELKE KWALITEITEN MOET JE HEBBEN ALS INFRASTRUCTUUR ARCHITECT?

Ten eerste moet je veel knowhow hebben, vooral technische kennis, om de verschillende oplossingsrichtingen te kunnen bepalen. Ten tweede moet je beschikken over een sterk analytisch vermogen, zodat je snel inzicht krijgt en kunt adviseren. Je werkt immers samen met andere disciplines en moet zorgen voor allignment. Omdat mensen verschillende drijfveren en belangen hebben, moet je je kunnen inleven, goed kunnen luisteren en duidelijk kunnen communiceren.  Daarbij zijn ook overtuigingskracht, doorzettings- en aanpassingsvermogen nodig.

WAT SPREEKT JE HET MEESTE AAN VAN JOUW VAKGEBIED?

De veelzijdigheid van architectuur spreekt me erg aan. Ik ben naast infrastructuur architect ook inzetbaar als enterprise, business, data, cloud, solution en security architect. Voorkeur voor een bepaald architectuurdomein heb ik niet. Ieder onderdeel en iedere functie is belangrijk in het proces van oplossingen vinden en uitvoeren. Ik heb me zo ver ontwikkeld dat ik van ieder aspect voldoende kennis heb. Daardoor kan ik neutraal naar een vraagstuk kijken, weet ik welke aanpak de juiste is en kan ik zo de beste oplossing bieden. Ik vind het ook heel leuk om in een groep te werken, want je leert veel van de visie van anderen. Bij mensen uit andere disciplines probeer ik altijd beeldspraak te gebruiken, zodat het vraagstuk ook voor ‘leken’ begrijpelijk is. Dat levert soms verrassende suggesties en input op vanuit heel andere hoeken.

WELKE UITDAGINGEN OF ONTWIKKELINGEN ZIE JIJ IN DE (NABIJE) TOEKOMST?

Veel organisaties zijn geïnteresseerd in AI (artificial intelligence). Maar als je met de mensen praat die ermee moeten gaan werken, blijkt vaak dat ze er niet genoeg kennis van hebben. Artificial intelligence vereist dat je met data werkt, data verzamelt en classificeert. Als je daar geen verstand van hebt, kun je niet met AI werken, want dan heb je je proces niet op orde. Vooraf kan ik dat natuurlijk niet inschatten, maar zodra ik aan mijn opdracht begin, kan ik heel snel zien of die kennis beschikbaar is. Het is dan mijn taak om die infrastructuur zo ingericht te krijgen, dat er wel van nieuwe ontwikkelingen gebruik gemaakt kan worden. Óf om te concluderen dat de ambities te groot zijn voor de organisatie.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Ik werk op dit moment bij Defensie. Vanwege de gevoeligheid van het project kan ik er niet al te veel over zeggen, maar het is een interessante opdracht omdat ik bij de uitvoering van mijn werkzaamheden niet alleen rekening moet houden met de informatie die Defensie nodig heeft, maar ook met de huidige wet- en regelgeving op dat vlak. Als infrastructuur architect heb je voor de inrichting van processen zoveel mogelijk gegevens nodig, zodat je precies weet waar de knelpunten zitten en hoe je het proces kunt optimaliseren. Maar als die gegevens niet zomaar beschikbaar zijn, moet je toch op een andere manier tot resultaat komen. Dat is een leuke uitdaging.

SINDS WANNEER WERK JE BIJ VENTUS EN WAAROM HEB JE VOOR DIT BEDRIJF GEKOZEN?

In 2020 ben ik begonnen bij Ventus. Wat me vooral aanspreekt is de ruimte die je hebt om jezelf te ontwikkelen en de waardering die je krijgt voor wat je doet. Ik ben iemand die altijd verder wil leren en van nature heel nieuwsgierig is. Bij Ventus heb ik de mogelijkheid om interessante opdrachten uit te voeren en tegelijkertijd mijn kennis te vergroten van gebieden waar mijn passie ligt.

WAT WILDE JE VROEGER WORDEN?

Al vanaf dat ik een kleuter was, wilde ik piloot worden. Maar een pilotenopleiding is erg duur, dus ik ben al vroeg begonnen met werken en sparen. Op mijn 23e heb ik in Amerika mijn papieren gehaald en daarna vloog ik o.a. hospitaalvluchten van de Antillen naar Venezuela. Mijn droom was de burgerluchtvaart, maar dat is het om financiële redenen nooit geworden. Dat vind ik nog steeds heel erg jammer. Door mijn achtergrond als piloot werd ik tijdens mijn militaire dienst (ik behoorde bij de laatste vier dienstplichtigen die nog werden opgeroepen!) ingedeeld bij de marechaussee. Toen heb ik ook op luchthavens gewerkt, maar helaas aan een andere kant dan ik voor ogen had.

Infrastructuur architect Dave Koffij.

 

VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?

Mijn vriendin en ik zijn al sinds 1996 samen en hebben twee tienerzoons. We wonen in Rotterdam. Naast mijn eigen kinderen heb ik ook twee ‘dochters’ waarvoor ik echt een vaderfiguur ben. Een van hen heeft kinderen, waardoor ik ook zelfs al opa ben.

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Ik lees heel veel. Geen fictie, maar vooral over zaken die ik tegenkom in mijn werk en waar ik meer van wil weten. Ik heb een brede interesse en hou ervan nieuwe dingen te leren. Ik zie mezelf niet als workaholic, maar meer als iemand met heel veel passie voor zijn vak. Daarom besteed ik er ook graag mijn vrije tijd aan. Verder ben ik voetbalcoach. Mijn beide zoons voetballen, de oudste zelfs op hoog niveau. Vroeger heb ik zelf ook wel gevoetbald, maar door een ongeluk ben ik zwaargewond geraakt aan mijn been en zit fanatiek sporten er niet meer in helaas.

WAT STAAT ER HOOG OP JOUW BUCKETLIST?

Binnenkort wil ik graag met mijn kinderen naar Bonaire om hen te laten zien waar ik geboren en getogen ben. Dat is er namelijk nog nooit van gekomen. Ik woonde op Bonaire bij mijn opa en oma op een plantage. Voor mij is dat een dierbare herinnering en een heel mooie tijd van mijn leven. Dat stukje familiegeschiedenis wil ik graag met mijn kinderen delen, want om te weten waar je naartoe wilt, is het belangrijk te weten waar je vandaan komt.

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers