skip to Main Content
infrastructuur architect Leon Klerks in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Léon Klerks

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Léon Klerks – IT-architect

WAT DOET EEN IT-ARCHITECT?
Een IT-architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van systemen die de business met de technische kant verbinden. Op basis van de behoeften van de business maak je een architectuurbeschrijving of een globale architectuurschets, waarin de business-, data-, applicatie-, en infrastructuurlaag worden beschreven. Je zorgt ervoor dat de systemen op elkaar aansluiten en goed functioneren. Zelf ben ik begonnen in de infrastructuur met werkplek- en serverbeheer, maar tegenwoordig houd ik me vooral bezig met migratietrajecten of Cloud gerelateerde oplossingen.

HOE BEN JE IN DE IT TERECHTGEKOMEN?
Eigenlijk ben ik erin gerold. Vanaf mijn 8e was ik al gek van computers en vaak te vinden achter mijn Commodore 64. In de jaren 90, toen ik een jaar of 17 was, had je het Jeugdwerkgarantieplan. Er was in die tijd bijna geen werk in de regio waar ik toen woonde en jongeren konden daarom gebruik maken van het leerlingwezen, waarin ze 1 dag per week studeerden en de overige 4 dagen werkervaring opdeden. Het werd gesubsidieerd door de overheid en was zeker geen vetpot, maar het bood me de kans om een vak te leren in de praktijk. Ik zat bij de Belastingdienst in Den Helder als administratief medewerker. Het werk was prima te doen, maar op een gegeven moment ontdekte ik de afdeling systeembeheer, iets dat me heel erg interesseerde. Toen ben ik gewoon eens binnengelopen met de vraag of ze me daar meer over konden vertellen. Nadat mijn werk bij de Belastingdienst erop zat, ben ik andere dingen gaan doen, maar een paar jaar later kreeg ik een telefoontje of ik interesse had in een IT-functie bij de Belastingdienst. Degene met wij ik destijds gesproken had, had mijn naam onthouden en me opgezocht. Zo ben ik erin gerold en kon ik beginnen als helpdeskmedewerker.

WELKE VAARDIGHEDEN KOMEN JE VAN PAS ALS IT-ARCHITECT?
Door mijn start als helpdeskmedewerker heb ik geleerd me te verplaatsen in de gebruiker die achter de knoppen zit en een probleem heeft. Ik heb daarna letterlijk elke stap op IT-gebied doorlopen, waardoor ik begrijp wat voor uitdagingen er zijn. Natuurlijk is accurate kennis van je specialisme noodzakelijk, maar inlevingsvermogen, het goed kunnen luisteren, het analyseren en mee kunnen denken zijn minstens zo belangrijk. Mijn ervaring is dat diploma’s en certificeringen je theoretische kennis onderbouwen, maar dat je het menselijke aspect van IT het beste in de praktijk leert. Daarnaast hebben mijn doorzettingsvermogen en een zekere bewijsdrang me ook ver gebracht. Ik graaf net zo diep en zo lang tot ik weet hoe het zit en wat ik eraan kan doen.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN JOUW WERK?
Ik ben heel goed in dingen opzetten, in het uitwerken van ideeën. Oplossingen bedenken en architecturen ontwerpen doe ik dan ook het liefst. Doordat ik mijn kennis en ervaring op dat gebied kan laten gelden en de uitvoering kan overlaten aan andere specialisten, bereiken we samen de beste resultaten.

HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?
Sinds 2018 ben ik in dienst bij Ventus. Ik heb al eens eerder in de detachering gewerkt en heb daar (na wat omzwervingen in loondienst) nu definitief voor gekozen. De afwisseling en flexibiliteit spreken me erg aan. Via een recruiter ben ik bij Ventus terechtgekomen. Het klikte gelijk.

WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?
Bij Ventus heb je korte lijntjes. Je kan iedereen aanspreken en er wordt altijd tijd voor je gemaakt en naar je geluisterd. Er is niet alleen ruimte om je zakelijke ambities te ontwikkelen, maar ook als er privé iets speelt, voel je je gehoord en gesteund. We zijn tenslotte naast professionals ook allemaal maar gewoon mensen, die nu eenmaal dingen meemaken in hun leven. Het is erg fijn dat ook daar aandacht voor is bij Ventus. Verder zijn de opdrachten interessant en afwisselend en natuurlijk zijn de arbeidsvoorwaarden een grote plus. Dus ja, ik kan oprecht zeggen dat Ventus bij me past en dat ik me hier echt thuis voel.

HOE ZIE JIJ JOUW TOEKOMST BINNEN DE IT?
Ik merk dat mijn interesse voor migratietrajecten groeiende is. De architectuur ervan spreekt me aan en ik wil dan ook zeker op dit gebied actief blijven, maar dan misschien op een wat abstracter niveau. Uit de techniek en meer de business- of proceskant op. Je reikwijdte wordt dan veel groter, waardoor je de hele Enterprise kan adviseren. Dat lijkt me een mooie uitdaging. Mijn stip op de horizon is dan ook om uiteindelijk Enterprise architect te worden.

VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?
Ik heb co-ouderschap over mijn twee kinderen van 6,5 en 9,5 jaar. We wonen slechts een paar honderd meter van elkaar vandaan, dus ik zie ze vaak. Dat is fijn. Als alles goed gaat, ga ik binnenkort ook naar huis voor mijn vriendin. Mijn vader komt uit Indonesië en Zuidoost-Azië heeft me altijd getrokken. Ik ben in Nederland geboren, maar de cultuur zit toch in mijn bloed. Toen ik mijn vriendin leerde kennen, was er ook meteen een bijzondere klik, alsof ik een deel van mezelf terugvond.

WAT IS JOUW ULTIEME DROOM?
Het klinkt misschien simpel, maar gewoon gelukkig zijn met mijn vriendin en kinderen, én plezier en uitdaging hebben in mijn werk. Dan is voor mij het plaatje compleet. Zoals het er nu uitziet, is dat zeker haalbaar en hopelijk binnen niet al te lange tijd op alle punten werkelijkheid.

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers