skip to Main Content
Collega's aan het overleggen tijdens de Agile pizza-avond.

Lente pizza-avonden bij Ventus

Onlangs is er weer volop pizza gegeten bij Ventus. Bijvangst was kennisdeling over een aantal Agile onderwerpen. Zo is er gediscussieerd over het organiseren van een PI Planning en de best practices daaromtrent. Ook onderwerpen als Product Backlog Refinement en de combinatie van Scrum met Kanban werden uitvoerig besproken. Hierbij een aantal key take-aways.

PI Planning

De PI Planning, de Kwartaalplanning, het Business Domain Cycle Event of de Marktplaats. Dit is slechts een greep uit de verschillende namen en smaken voor een bijeenkomst waar één keer per kwartaal een vooruitblik wordt geworpen op de waarde die geleverd gaat worden door een verzameling van teams. Bij organisaties met meerdere scrumteams is de PI Planning vaak al wel geïmplementeerd, maar blijven ze hierin toch aanpassen en groeien. De gemene deler is de aandacht voor afstemming, afhankelijkheden en risico’s omtrent het door de teams gemaakte plan. Binnenkort volgt er een artikel over PI Planning, waarin een aantal best practices wordt behandeld. 

Product Backlog Refinement

Eén van de sleutels tot het effectief en efficiënt leveren van waarde: Product Backlog Refinement. De meeste organisaties blijken dit over het algemeen goed onder de knie te hebben. Er is dan ook voornamelijk gesproken over vraagstukken die vaak het onderwerp van discussie zijn. Bijvoorbeeld of je refinement met een deel van of met het hele team doet. Of je refinement ad hoc of structureel doet. En hoeveel aandacht je moet hebben voor details en follow-ups. 

Scrum met Kanban 

Redelijk impopulair in de praktijk maar zeer interessant voor de komende jaren: de combinatie van Scrum met Kanban. Voor teams die nog meer de focus willen leggen op flow is dit een hele goede combinatie. In de praktijk misschien niet altijd geschikt voor elk scrumteam, maar in de discussies die gevoerd zijn, werd het duidelijk dat er iets begint te bloeien op dit gebied. Combinatie of geen combinatie, het gezegde ‘stop starting, start finishing’ blijkt gelukkig een zeer bekende te zijn. 

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor werkgevers