Transitiemanager Karin Lammers in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Karin Lammers

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Karin Lammers – adviseur/transitiemanager

WAT DOET EEN ADVISEUR/ TRANSITIEMANAGER?

Het is de taak van de adviseur of transitiemanager om vraagstukken te analyseren, inzichtelijk te maken wat er nu eigenlijk nodig is en een oplossingsrichting voor te stellen die op alle mogelijke manieren haalbaar is. De invulling die ik aan mijn rol geef is heel breed. Ik bedenk niet alleen de aanpak, maar verdiep me ook in de inhoud. Wat is er mogelijk, hoe kunnen we het vormgeven en hoe krijgen we mensen erin mee?

WELKE KWALITEITEN HEEFT EEN ADVISEUR/ TRANSITIEMANAGER NODIG?

Je moet een analytische geest hebben, het overzicht kunnen bewaren en mensen weten samen te brengen. Vaak heb je te maken met meerdere afdelingen, teams en stakeholders, die niet altijd dezelfde ideeën of belangen hebben. Om alle betrokkenen mee te nemen in het proces moet je het heel concreet maken. Dat doe ik door voorbeelden te geven en resultaten te schetsen waar mensen zich in kunnen herkennen. Wanneer je duidelijk maakt wat het gezamenlijke doel is en het praktisch maakt, creëer je draagvlak en ruimte om die belangrijke eerste stap te zetten. Daar zijn niet altijd lijvige rapporten voor nodig. Ik probeer zaken juist zo kort en zorgvuldig mogelijk uit te leggen. Visualisatie op A4 en/of een presentatie op hoofdlijnen (met waar nodig details) is dan vaak voldoende.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN JOUW WERK?

Ik kijk altijd naar dingen in samenhang, naar de structuur, de achtergronden, de mensen en de manier van werken. Voor mij is dat vanzelfsprekend en ik ervaar daardoor zelfs de meest complexe opdrachten niet als ingewikkeld. Ik floreer bij vage opdrachten binnen grotere organisaties, waar ik de ruimte krijg om team overstijgend te opereren en te doen wat nodig is om de organisatie een stap verder te helpen. Informatie verzamelen, analyseren, structureren, plannen en organiseren; die mix van denken en doen in samenwerking met anderen vind ik ontzettend leuk.

HOE ZAG JOUW MEEST RECENTE OPDRACHT ERUIT?

Ik heb een half jaar bij GGD-GHOR gewerkt. Daar zat ik heel sec in de datamanagement hoek als keteninformatie adviseur. GGD-GHOR is een overkoepelende organisatie in de zorgsector, waar op het gebied van dataproducten moest worden uitgezocht waar de kansen lagen en welke producten ontwikkeld en ingezet konden worden. In zo’n opdracht richt ik me op het wat en hoe door vragen te stellen en een oplossing te bedenken die de organisatie het gewenste resultaat oplevert. In dit geval was dat het centraal ontsluiten van data in plaats van alle 25 regionale GGD’s daar individueel mee om te laten gaan. Niet alleen het bedenken van de aanpak en het initiëren van het proces maakt het interessant, maar ook de organisatie en de mensen daarin meenemen, is belangrijk.

HOE BEN JE IN DE IT TERECHTGEKOMEN?

Ik heb geen traditionele weg bewandeld en ben pas later bedrijfskundige informatica gaan studeren. Als stagiaire begon ik in een warmtekrachtcentrale op de administratie. Omdat er weinig tijd was om mij te begeleiden, ben ik zelf op zoek gegaan naar een zinvolle opdracht. Ik heb toen informatie verzameld over de prestaties van de warmtekrachtcentrale. Op basis van de logboeken uit de commandowacht en de uitleg die ik daarover kreeg, stelde ik A4-overzichten samen, die enthousiast werden ontvangen. Op die manier is mijn interesse in IT gewekt. In de jaren erna heb ik diverse opleidingen gevolgd en mezelf ook op het proces- en coachvlak ontwikkeld. Om de samenhang te kunnen begrijpen en uitleggen, moet je kennis hebben van meerdere specialismen. Vandaar dat ik altijd verbreding en verdieping zoek.

WAAROM BEN JE OP JE PLEK BIJ VENTUS?

Er wordt veel zelfstandigheid van je gevraagd, maar je krijgt ook veel ondersteuning. Ze denken heel erg met je mee in wat passend is en je krijgt alle ruimte om je eigen pad te vinden en jezelf te ontwikkelen.

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Sporten, lezen, dansen, actief bezig zijn, wandelen en met vriendinnen op pad gaan doe ik graag. Ik ben net terug van mijn eerste wandelvakantie, een groepsreis in Noord-Spanje. Sommige stukken waren best uitdagend over smalle paden door de bergen, maar ik deins nooit terug voor nieuwe ervaringen. Ook al vind ik het soms echt wel spannend. Nu heb ik de smaak te pakken en oriënteer me op de volgende reis, waarbij ik twijfel tussen de Azoren en Wales. Ik wil ook langeafstandswandelingen in Nederland gaan doen. Bijvoorbeeld de Dutch Mountain Trail, een meerdaagse route van 100 km in Zuid-Limburg langs de 7 hoogste bergen van Nederland.

(Tekst gaat verder onder de foto).

Transitiemanager Karin Lammers op reis en staat tussen de bergen.

 

WAT STAAT ER BOVENAAN JE BUCKETLIST?

Het eerste dat me te binnen schiet is een reis naar Nieuw-Zeeland. Dat lijkt me een prachtig land. Kennis maken met de lokale bevolking, de historie, cultuur en natuur ontdekken. Ik heb een grote behoefte aan nieuwe ervaringen en ben een echte onderzoeker die dingen graag wil begrijpen. Natuurlijk lees ik me wel in, maar ik houd ook ruimte over om verrast te worden. Die mix van voorbereiding en meebewegen met het onverwachte maakt de ervaring nog completer. Dat is voor mij trouwens niet alleen van toepassing op een mooie vakantie, maar net zo goed op een interessante opdracht!

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers