skip to Main Content
Test expert Ralf Zwiers in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Ralf Zwiers

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Ralf Zwiers – Test expert

WAT DOET EEN TEST EXPERT?

Een test expert test of de opgeleverde software voldoet aan vooraf gestelde specificaties. Dit kan puur functioneel zijn, maar ook op het gebied van performance of gebruiksgemak van een systeem. Tijdens het testproces heb je contact met business, ontwikkelaars en eindgebruikers. Om de requirements goed te kunnen testen maak je van tevoren een testplan, bereid je testdata voor en uiteindelijk voer je de test uit. De testresultaten (positief en negatief) rapporteer je.

HOE BEN JE IN DE IT TERECHTGEKOMEN?

Ik heb commerciële economie gestudeerd en daarna een master in business administration behaald. Via een kennis ben ik in de IT beland. In mijn werk was er telkens een testcomponent aanwezig. Daardoor heb ik altijd met testen te maken gehad, soms fulltime, soms parttime. Sinds ik bij Ventus werk, heb ik me verder gespecialiseerd in het testvak.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN JOUW WERK?

Testen is nauwkeurig en secuur werk. Ik vind het leuk echt de diepte in te gaan. Je werkt mee aan het verhogen van de kwaliteit van een systeem of applicatie. Als iets afwijkt van hoe het zou moeten werken, moet ik zien te achterhalen waardoor dit veroorzaakt wordt. Dat vind ik leuk. Niet alleen iets ‘fouts’ constateren maar ook meedenken in de oplossingsrichting.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren ook regelmatig trainingen gegeven aan nieuwe gebruikers. Als tester ben ik de hele dag met softwaresystemen bezig en weet ik precies hoe iets werkt. Met die kennis kan ik nieuwe gebruikers uitleggen hoe ze de processen kunnen doorlopen, problemen kunnen oplossen en bij wie ze met vragen terecht kunnen. Dat vind ik erg leuk om te doen, met name door het contact met de eindgebruikers.

HOE LANG WERK JE AL BIJ VENTUS?

In 2019 ben ik begonnen bij Ventus Test Professionals. We hebben een leuk team en hoewel iedereen op een opdracht bij de klant zit en je elkaar daardoor niet wekelijks ziet, staat er altijd iemand voor je klaar als je wilt sparren over een bepaald onderwerp of probleem bij de klant. Bij Ventus heb ik bovendien de kans me te blijven ontwikkelen door het ruime opleidingsbudget.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Sinds ik voor Ventus werk, werk ik al voor BMW. Eerst voor BMW Nederland en sinds 2020 voor BMW AG, het hoofdkantoor van BMW in Duitsland. BMW is al meer dan 20 jaar een grote opdrachtgever van Ventus. Vanuit Nederland werken we met z’n zevenen en vanuit ons kantoor in Duitsland met nog 3 mensen voor deze klant.

BMW is bezig met de implementatie van een nieuw salesmodel. Het nieuwe salesmodel wordt stapsgewijs over heel Europa uitgerold. In 2024 en 2025 voor het MINI merk en in 2026 voor BMW. Eerder dit jaar zijn de eerste 3 landen overgegaan en begin 2025 is Nederland aan de beurt.

In dat proces ben ik verantwoordelijk voor het testen van ConRecOrd, dat is een van de bestelsystemen van BMW. Bestellingen vinden meer en meer plaats op basis van door BMW bepaalde standaarden. Daarbij wordt zoveel mogelijk gewerkt aan synergie tussen landen. Desalniettemin zijn er altijd lokale eisen. Zo dient een in Nederland verkochte auto een Nederlands onderhoudsboekje te bevatten, en een in Spanje verkochte auto een Spaans. Het testen van de standaardisatie van het bestelproces is voor mij als test expert een leuke, uitdagende opdracht.

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Ik houd van hardlopen en doe dat minstens 3 keer per week. Ik heb net een halve marathon gelopen en denk er nu over na om volgend jaar voor een hele marathon te gaan. Sowieso ben ik een enorme sportfanaat. Ik volg Ajax op de voet en kijk ook graag naar wielerkoersen. Sporten maakt mijn hoofd leeg en is voor mij de ideale ontspanning na een intensieve werkdag. Verder houd ik ook van reizen.

Test expert Ralf Zwiers loopt de halve marathon in München.
Ralf tijdens zijn onlangs gelopen halve marathon in München.

WAT STAAT ER BOVENAAN JE BUCKETLIST?

Ik zou heel graag voor een langere tijd naar Australië en Nieuw-Zeeland willen gaan. Dat lijken me prachtige landen met schitterende natuur. Daar een aantal maanden rondreizen, het leven ervaren en al die mooie plaatsen zien, lijkt me geweldig. Hopelijk komt het er nog eens van!

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers