skip to Main Content
Een afbeelding dat de quantum computing technologie weergeeft.

Welke nieuwe technologieën zien we de komende 5 jaar verschijnen? Deel 3

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat we iets zien of horen over AI. Dat is ook volkomen terecht als je je verdiept in de mogelijkheden die deze technologie brengt en de kansen die het ons biedt. Maar over welke andere technologieën, die nu nog vrij onbekend zijn, zullen we de komende 5 jaar meer horen?

Technologie 3: Quantum Computing

Binnen Ventus houden we de ontwikkeling van nieuwe technologieën scherp in de gaten. We onderzoeken hoe bedrijven en organisaties deze straks kunnen gaan gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn. In dit laatste deel van deze serie duiken we dieper in de wereld van quantumcomputing. Stap voor stap laten we je zien wat deze mooie, maar complexe technologie inhoudt.

Wat is Quantum Computing?

Quantumcomputing is simpel gezegd het oplossen van complexe problemen door gebruik te maken van computers en kwantummechanica. Kwantummechanica is een theorie in de natuurkunde, die een beschrijving geeft van de natuurkundige eigenschappen op de schaal van atomen en subatomaire deeltjes. Deze theorie wordt gebruikt in kwantumcomputers.

De kwantumcomputers gebruiken bij het uitvoeren van berekeningen geen bits (een 0 of een 1) zoals in normale computers, maar kwantumbits. Deze kwantumbits worden ook wel qubits genoemd en hebben de eigenschap dat ze zowel een 0 als een 1 kunnen zijn, afhankelijk van hun positie. Daarnaast kunnen qubits op een speciale manier met elkaar verbonden worden, waardoor een qubit invloed heeft op de toestand van een andere qubit. Door deze eigenschappen van de qubits heb je enorm veel mogelijkheden, waardoor je complexere en ook snellere berekeningen kan maken dan met een normale computer.

Wat zijn de mogelijkheden van Quantum Computing?

Door de dynamische eigenschappen van qubits kan je grotere en complexere problemen sneller oplossen dan met de traditionele, statische bits. Zoals bijvoorbeeld het versleutelen en ontsleutelen van codes die normale computers duizenden jaren zouden kosten. Of het simuleren van complexe scenario’s voor de ontwikkeling van medicijnen door deze te testen op virtuele proefpersonen en zo de reactie van een echte patiënt op het medicijn te kunnen voorspellen.

Bij complexe problemen kan quantumcomputing voor eindeloos veel taken ingezet worden. Of het nu gaat om het doorzoeken van gigantische hoeveelheden gegevens of het optimaliseren van producten, diensten en materialen. In alle economische sectoren waaronder landbouw, industrie en de commerciële- en niet-commerciële dienstverlening kan quantumcomputing een enorme bijdrage leveren aan het oplossen van complexe problemen.

Waar liggen de uitdagingen?

Het bouwen en het gebruiken van kwantumcomputers is op dit moment nog een grote uitdaging, omdat qubits gemakkelijk hun bijzondere eigenschappen verliezen door toevallige interacties met hun omgeving. Daarnaast kost een high-end kwantumcomputer vele miljoenen in aanschaf en moet het onderhoud door gespecialiseerde bedrijven en wetenschappers worden uitgevoerd. Inmiddels zijn de eerste kwantumcomputers voor consumenten op de markt, alleen hebben deze niet de enorme rekenkracht ter beschikking van high-end computers. Rekenkracht, aangeduid in het aantal qubits, kan je de komende jaren dus het beste inkopen per sessie of in een abonnementsvorm.

Kort samengevat

quantumcomputing is in staat een oneindige diversiteit aan complexe problemen razendsnel op te lossen. De potentie van quantumcomputing is dus, net als die van Artificial Intelligence, enorm en neemt zelfs toe als we de twee technologieën met elkaar verbinden. Helaas is de beschikbaarheid van quantumcomputing momenteel laag, omdat de uitwerking nog experimenteel is. Daarnaast lopen de kosten en het onderhoud van een high-end kwantumcomputer in de miljoenen.

Dit was voorlopig het laatste deel van deze serie over nieuwe technologieën waar je de komende 5 jaar meer over zal horen. Uiteraard houden we bij Ventus de ontwikkelingen goed in de gaten en zal deze reeks in de toekomst ongetwijfeld vervolgd worden.

Lees ook deel 1 en deel 2.

Ben je geïnteresseerd in technologie en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om te horen wat Ventus jou kan bieden.
-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals

Wil je als opdrachtgever weten welke expertise Ventus je kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers