skip to Main Content
Persoon die zijn telefoon vast heeft en de speedcheck test.

Welke nieuwe technologieën zien we de komende 5 jaar verschijnen? Deel 2

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat we iets zien of horen over AI. Dat is ook volkomen terecht als je je verdiept in de mogelijkheden die deze technologie brengt en de kansen die het ons biedt. Maar over welke andere technologieën, die nu nog vrij onbekend zijn, zullen we de komende 5 jaar meer horen?

Technologie 2: Edge AI Computing

Binnen Ventus kijken we altijd vooruit naar nieuwe technologieën die nu in ontwikkeling zijn en onderzoeken we hoe bedrijven en organisaties deze straks kunnen gaan gebruiken. In het tweede deel van deze serie over technologieën, die in de nabije toekomst geïntroduceerd zullen worden, duiken we dieper in de wereld van Edge AI Computing.

Wat is Edge AI Computing?

Edge AI Computing is een doorontwikkelde versie van Edge Computing, een technologie om in real-time gegevens te verwerken (Computing) die zich dichter bij de originele bron (Edge) bevinden. Deze technologie is ontstaan, omdat er door de groei van verbindende technologieën, zoals het Internet of Things (IoT) en mobile devices, behoefte was om sneller gegevens te kunnen verwerken en berekeningen uit te kunnen voeren.

Edge AI Computing is een op AI gesteunde technologie waar alle devices, die gebruik maken van Edge Computing, als een collectieve intelligentie met elkaar samenwerken en zo de prestaties en de efficiëntie verhogen.

Wat zijn de mogelijkheden van Edge AI Computing?

Het berekenen van gegevens met Edge AI Computing is sneller. Je hoeft je gegevens namelijk niet eerst naar verre datacenters te sturen voor verwerking, waardoor de latentie laag blijft. Door AI werken devices samen en is de verdeling op basis van verwerkingskracht, geheugen en energie geoptimaliseerd. Ook hoef je minder bandbreedte te gebruiken, wanneer je gegevens lokaal worden verwerkt. Hier zullen met name toepassingen van profiteren die real-time gegevens verwerken, zoals Virtual Reality, Augmented Reality en autonome voertuigen.

Andere mogelijkheden die Edge AI Computing biedt, zijn een betere schaalbaarheid (het algoritme herkent nieuwe devices en neemt ze op in het Edge Computing netwerk), een betere beschikbaarheid (het algoritme past zich bij storingen aan waardoor taken toch uitgevoerd worden) en een verbeterde beveiliging (privacygevoelige gegevens worden lokaal verwerkt en opgeslagen in plaats van in gecentraliseerde servers).

Of Edge AI Computing ook echt zijn beloftes waar kan maken, zal in de komende jaren moeten blijken. De investeringen in deze technologie zullen volgens o.a. Gartner in ieder geval blijven groeien.

Kort samengevat

In de komende jaren biedt Edge AI Computing organisaties de mogelijkheid om hun gegevens sneller te verwerken. Daarnaast wordt er minder bandbreedte gebruikt en zorgt het voor een betere schaalbaarheid, een hogere beschikbaarheid en een veiligere netwerkomgeving. Er wordt veel geïnvesteerd in Edge AI Computing en deze technologie is dus nog volop in ontwikkeling.

Volgende keer bespreken we in het laatste deel van deze serie een nieuwe onbekende technologie waar je de komende 5 jaar meer over zal horen.

Ben je geïnteresseerd in technologie en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om te horen wat Ventus jou kan bieden.
-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals

Wil je als opdrachtgever weten welke expertise Ventus je kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers

Lees ook deel 1 over 6G.