skip to Main Content
Een illustratie dat weergeeft wat 6g doet.

Welke nieuwe technologieën zien we de komende 5 jaar verschijnen? Deel 1

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat we iets zien of horen over AI. Dat is ook volkomen terecht als je je verdiept in de mogelijkheden die deze technologie brengt en de kansen die het ons biedt. Maar over welke andere technologieën, die nu nog vrij onbekend zijn, zullen we de komende 5 jaar meer horen?

Technologie 1: 6G

Binnen Ventus kijken we altijd vooruit naar nieuwe technologieën die nu in ontwikkeling zijn en onderzoeken we hoe bedrijven en organisaties deze straks kunnen gaan gebruiken. In deze serie artikelen richten we onze blik telkens op een andere technologie, die in de nabije toekomst geïntroduceerd zal worden. We trappen af met 6G.

Wat is 6G?

6G is de zesde generatie van draadloze technologie en de verwachte opvolger van 5G. Terwijl 5G nu wereldwijd wordt ingezet en overal voorloper 4G vervangt, kijken onderzoekers en experts alvast vooruit naar wat 6G ons te bieden heeft.

Wat zijn de mogelijkheden van 6G?

Ten eerste zal 6G nog hogere datasnelheden bieden dan het huidige 5G. We hebben het dan waarschijnlijk over snelheden in het bereik van terabits per seconde, die door een lagere latentie bijna gelijktijdige downloads en uploads mogelijk maken. Dit betekent dat er op het netwerk nagenoeg geen vertraging meer optreedt. Voor realtime toepassingen, zoals Virtual Reality (waaronder Metaverse), Augmented Reality en holografische communicatie, zullen de snelheden van 6G deze technologieën enorm verbeteren en gebruiksvriendelijker maken.

Ten tweede zal 6G waarschijnlijk de mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) uitbreiden. Het ondersteunt een enorm aantal apparaten dat onderling verbonden is, waardoor snelle en naadloze communicatie tussen verschillende slimme apparaten mogelijk wordt. Hierdoor zullen locatiegerichte toepassingen, zoals Smart Cities en Smart Homes, nog meer snelle en betrouwbare diensten kunnen aanbieden. Helaas zal de commerciële uitrol van 6G in het gunstigste geval pas tussen 2028 en 2030 plaatsvinden.

Kort samengevat

Dankzij de ontwikkeling van 6G kunnen organisaties in de toekomst gebruik maken van hogere datasnelheden en hebben zij veel minder last van vertraging tussen apparaten in een netwerk. De introductie van 6G wordt op zijn vroegst over 5 tot 7 jaar verwacht.

Volgende keer bespreken we in deel 2 van deze serie een nieuwe onbekende technologie waar je de komende 5 jaar meer over zal horen.

Ben je geïnteresseerd in technologie en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om te horen wat Ventus jou kan bieden.
-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals

Wil je als opdrachtgever weten welke expertise Ventus je kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers