skip to Main Content
Header dat gebruikt is voor artikel internet of things

Internet of Things en Cybercriminelen

Internet of Things betekent letterlijk vertaald ‘het internet der dingen’. Het is een benaming voor de snel groeiende hoeveelheid apparaten die met elkaar communiceren via het internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, lichtschakelaars, camera’s, tandenborstels en koelkasten. Maar ook autonome voertuigen, vliegtuigen en zelfs kunstmatige implantaten in het menselijk lichaam vallen onder Internet of Things.

Omdat deze apparaten steeds meer gaan communiceren met elkaar, wordt het internet steeds complexer. Dit maakt het moeilijker om alle data die via het internet verstuurd wordt te beveiligen. Cybercriminelen kunnen deze data misbruiken voor identiteitsdiefstal, het uitvoeren van aanvallen op bedrijven of overheden of zelfs voor terroristische doeleinden.

Hoewel IoT veel voordelen biedt, stelt het ook unieke uitdagingen voor cybersecurity-professionals. IoT-apparaten zijn vaak, indien er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een slecht beveiligde WiFi verbinding of security standaarden van het apparaat zelf,  minder veilig dan traditionele computertoestellen en kunnen moeilijk te beschermen zijn. Bovendien maakt het grote aantal IoT-apparaten en de verschillende wijze van connecties naar het internet, het moeilijk om allemaal te beveiligen.

Ondanks de uitdagingen, zijn er stappen die bedrijven kunnen nemen om hun IoT-beveiliging te verbeteren. Dit omvat onder meer het segmenteren van hun netwerk, het gebruik van sterke authenticatiemethoden en het investeren in beveiligingsinformatie-instrumenten. Door deze stappen te nemen, kunnen businesses hun kansen vergroten om hun data te beschermen en een dure databreach te voorkomen.

Heb je hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder. 

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers