skip to Main Content
Iemand die een cyberverzekering aan het ondertekenen is

Wat is een cyberverzekering precies en hoe werkt het?

Een cyberverzekering is een soort verzekering die bedrijven en individuen dekt tegen verliezen als gevolg van cyberaanvallen. Dit kan onder meer datalekken, hacking, ransomware en andere cybergerelateerde misdrijven zijn.

Met het toenemende aantal cyberaanvallen in de afgelopen jaren, beginnen steeds meer bedrijven cyberverzekeringen af ​​te sluiten. De kosten om te herstellen van een cyberaanval kunnen namelijk aanzienlijk zijn. Niets is vervelender dan een bedrijf dat plots stil komt te staan. Helaas is dit wat organisaties letterlijk overkomt bij een cyberaanval. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe lang de organisatie zonder klantgegevens, gebouw of leveranciers kan? In veel gevallen zijn slachtoffers van cyberaanvallen niet in staat om al hun verloren gegevens te herstellen en is er de mogelijkheid van hoge boetes vanuit de toezichthouders.

De verzekering

Hoewel een cyberverzekering een nuttige manier kan zijn om de risico’s van cyberaanvallen te beperken, is het belangrijk om te onthouden dat het geen wondermiddel is. Een cyberverzekering zal cyberaanvallen niet voorkomen, maar kan wel helpen de kosten te dekken die ermee gepaard gaan. Door vandaag te kijken wat er morgen kan gebeuren, is de bedrijfscontinuïteit onder controle! Door vooraf goed voorbereid te zijn is de impact van een calamiteit zo veel mogelijk te beperken. Een goede impactanalyse van de kritieke bedrijfsprocessen en de afhankelijkheden en risico’s in kaart brengen, maakt het wereld van verschil. Het resultaat vormt de bron voor voorwaarden en maatregelen die de continuïteit garanderen.

Als je overweegt een cyberverzekering af te sluiten, is het belangrijk om samen te werken met een ervaren verzekeraar die je kan helpen bij het vinden van de juiste dekking voor je bedrijf. Cyberverzekeringen kunnen aanzienlijk verschillen qua dekking en kosten, dus het is belangrijk om er een te vinden die aan je specifieke behoeften voldoet.

Nu je wat meer weet over cyberverzekeringen, vraag je je zich misschien af ​​of dit wel iets voor jouw bedrijf is. Hoewel er geen pasklaar antwoord op deze vraag is, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het nemen van je beslissing. Denk eerst na over het type bedrijf dat je hebt en de waarschijnlijkheid dat het het doelwit is van een cyberaanval. Als je bijvoorbeeld een online bedrijf hebt, loop je mogelijk een hoger risico dan een fysiek bedrijf.

Bedrijfscontinuïteit

Ten tweede, kijk eens naar de kosten die gepaard gaan met het herstellen van een cyberaanval. Deze kunnen verloren gegevens, downtime en boetes van toezichthouders omvatten. Tevens is het verstandig om naast de verzekering na te denken over de bedrijfscontinuïteit en hiervoor een plan voor op te stellen. Een calamiteit komt altijd onverwacht. Ineens is er tijdsdruk, met minder goede communicatie en chaos als gevolg. Business Continuity Management is het proces om bedrijfscontinuïteit in te regelen. Zo borgen we het proces en voorkomen we dat organisaties niet overleven. 

Vaak wordt gedacht dat bedrijfscontinuïteit een IT ding is, toch gaat het veel verder. Het gaat niet alleen om het borgen van de beschikbaarheid van informatiesystemen, maar ook medewerkers, leveranciers en locaties. In de inventarisatiefase kijken we naar al die aspecten en brengen we onder andere in beeld welke processen er zijn ingeregeld, waar de prioriteiten liggen en wat de afhankelijkheden zijn. Praat tot slot met de verzekeraar over de specifieke behoeften en ontdek of een cyberverzekering geschikt is.

Hoe kunnen wij helpen?

Heb je hier hulp bij nodig? BCM in control helpt hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op.

bcmincontrol.nl is een initiatief van Ventus.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor werkgevers