skip to Main Content
Joep Lobée in de schijnwerper

In de schijnwerper – Joep Lobée

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Joep Lobée – senior test expert

WAT DOET EEN SENIOR TEST EXPERT?

Een senior test expert test systemen en applicaties. Ik controleer of aan de gespecificeerde product requirements is voldaan en gebruik mijn ervaring en boerenverstand om de kwaliteit en werkzaamheid te controleren. Vervolgens geef ik mijn bevindingen door aan het projectteam en denk mee bij het oplossen van de gevonden problemen.

WELKE KWALITEITEN MOET JE HEBBEN ALS TEST EXPERT?

Inlevingsvermogen en sociale vaardigheden. Voor je informatie ben je namelijk afhankelijk van verschillende mensen. Een ontwikkelaar kijkt heel anders naar de materie dan een gebruiker. Als tester moet je met beide kunnen praten om te achterhalen wat je nodig hebt. Een andere belangrijke eigenschap is nieuwsgierigheid. De vraag ‘wat als’ staat centraal in testen. Het ontwerp zegt: als je A en B doet, dan krijg je C. Maar als ik A en X doe, wat gebeurt er dan? Is daaraan gedacht en moet dat mogelijk zijn?

HOE LANG BEN JE GEMIDDELD MET EEN TESTTRAJECT BEZIG?

Meestal 1,5 tot 2 jaar. Dat vind ik ook een mooie periode voor een opdracht. Je hebt dan de tijd om je te verdiepen in het bedrijf en je de materie eigen te maken. Zodra er niets meer te leren valt en je werkzaamheden routine worden, is het tijd voor iets nieuws.

WAT IS ER ZO LEUK AAN TESTEN?

Ten eerste vind ik het testen zelf erg leuk. Het is secuur werk waar niet alleen geduld en inzicht voor nodig zijn, maar ook creativiteit en aanpassingsvermogen. Je moet je verplaatsen in de gebruiker en tegelijk rekening houden met de eisen van de business. Ten tweede heb je veel variatie in opdrachten. Zo heb ik voor ING gewerkt en voor een Hedgefund in Londen, maar ook aan besturingssystemen voor boortorens en installaties voor het leggen van pijpleidingen in de offshore-industrie.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Mijn huidige opdracht is bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam. Ik test een nieuw systeem voor reizigersinformatie. Door zelf aan de knoppen te zitten, zie ik of de berichten over bijvoorbeeld vertragingen en reisalternatieven goed doorkomen. Maar ik test ook veel samen met de gebruikers. Dat geeft mij misschien nog wel de meest waardevolle informatie.

HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?

In juni 2016 ben ik bij Ventus begonnen. Ik heb altijd in de detachering en consultancy gewerkt. Vooral de flexibiliteit en afwisseling spreken me erg aan. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als moleculair celbioloog. De theorie vond ik interessant, maar ik zag mezelf niet 40 jaar in een laboratorium werken.

WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?

Als senior test expert val ik onder Ventus Test Professionals (VTP). Het is een leuke club waar iedereen elkaar kent. Er heerst een open cultuur en er is veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik voel me er geen nummer, maar echt onderdeel van een team. Fijne bijkomstigheid is dat Ventus in de Top 10 van beste ICT-werkgevers staat en dat ze al 4 jaar op rij de beste secundaire arbeidsvoorwaarden bieden. Dat merk ik vooral aan een ruim opleidingsbudget en een flink aantal studiedagen per jaar.

VOOR WIE GA JIJ NAAR HUIS?

Ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen, 3 katten, een aantal kippen, konijnen en kwartels. Tegenwoordig kan ik veel vanuit huis werken. Aangezien ik een mooi stukje land heb met een moestuin, fruitbomen, een visvijver en volop groen er omheen, is dat zeker geen straf.

Joep Lobée poseert voor zijn fruitbomen

Joep tussen de fruitbomen in zijn achtertuin.

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Eigenlijk heb ik meer hobby’s dan tijd! Ik werk graag in mijn (moes)tuin en hou van koken en BBQ’en. Verder lees ik veel en kijk ik graag films. Ik probeer ook nog een paar keer per week te sporten.

WAT WETEN JOUW COLLEGA’S (NOG) NIET OVER JOU?

Waarschijnlijk weten mijn collega’s niet dat ik kwartels kweek, zowel voor de eieren als voor het vlees. Achter mijn huis heb ik een aantal hokken staan, waar op dit moment nog 5 kwartels in rondlopen. Ik had er meer, maar door een ziekte heb ik er een flink aantal verloren. Broeden doen ze niet meer zelf, daarvoor heb ik een broedmachine.

HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN JOUW SPECIALISME?

Ik zie het vak wel veranderen. Testautomatisering wordt belangrijker en er komen steeds nieuwe testgebieden bij. Toen ik begon draaide het vooral om kantoorautomatisering. Inmiddels heb ik besturingssystemen voor pijpleginstallaties, boortorens en een smart-building getest. Overal waar software wordt ontwikkeld zal getest moeten worden.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers