skip to Main Content
Release train engineer aan het werk

Wat is een Release Train Engineer?

Wanneer je binnen een grote organisatie op een agile manier werkt, heb je vaak te maken met meerdere teams die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Om ervoor te zorgen dat deze teams goed op elkaar zijn afgestemd en continu waarde leveren, is een Release Train Engineer (RTE) een onmisbare kracht.

Een RTE is een dienend leider en een coach voor een Agile Release Train (ART). Een ART bestaat uit meerdere agile teams die samenwerken in een zogeheten value stream. De RTE faciliteert ART-processen en -evenementen, zoals de Program Increment (PI) planning, de ART Sync en de Inspect and Adapt workshops. Andere verantwoordelijkheden van de RTE zijn het communiceren met stakeholders, escaleren bij belemmeringen, helpen risico’s te beheren en het stimuleren van verbeteringen. Een RTE is vergelijkbaar met een Scrum Master, maar doet het werk voor meerdere teams en op een grotere schaal.

Waarom heb je een RTE nodig?

De RTE is een belangrijke schakel tussen de organisatie en alle teams. Dankzij de RTE kunnen teams zich focussen op hun taak en worden ze ondersteund bij de agile manier van werken. Een RTE bewaakt niet alleen de kwaliteit van het geleverde werk, maar helpt ook bij het afstemmen van de visie, de roadmap en de backlogs van de teams. Daarnaast kan een RTE ook bijdragen aan de Lean en Agile transformatie van de organisatie door leiders, teams en scrum masters te coachen bij het werken met nieuwe processen en mindsets. Kortom, een RTE heeft een waardevolle rol voor elke organisatie die op grote schaal agile wil werken.

Hoe word je RTE?

Wil je meer weten over de rol van Release Train Engineer en hoe je RTE kunt worden? Je kunt een training volgen in het Scaled Agile Framework (SAFe), hét framework voor het opschalen van agile werken in organisaties. SAFe biedt een certificering voor RTE’s, die je kunt behalen na het volgen van een Leading SAFe training.

Meer weten?

Ben je als werkgever op zoek naar een Release Train Engineer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Ben jij als Release Train Engineer zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan komen we graag met je in contact! Bij Ventus zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde RTE’s die bij onze klanten het verschil willen maken.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor werkgevers