skip to Main Content
Overleg tussen verschillende mensen op Agile manier

Scrum master vs release train engineer

Als het gaat om softwareontwikkeling middels het Agile framework, zijn er verschillende rollen die moeten worden ingevuld om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Twee van dergelijke rollen zijn de scrum master en de release train engineer (RTE). Beiden spelen als ‘spil in het web’ een belangrijke rol bij het succes van een Agile software ontwikkelingsproject. 

Als faciliterende coach helpt de scrum master om de scrum methodologie toe te passen binnen een scrum team zodat het team optimaal kan functioneren en waarde kan creëren. Naast het faciliteren van de verschillende scrum rituelen helpt de scrum master het team om in hun werkzaamheden gefocust te blijven door eventuele belemmeringen weg te nemen die de voortgang kunnen blokkeren. De scrum master moet ook een goed begrip hebben van de menselijke psychologie om teamdynamiek effectief te kunnen managen.

De rol van release train engineer (RTE) vindt zijn oorsprong in het ‘Scaled Agile Framework’ (SAFe), een raamwerk voor Agile werken binnen grote organisaties waar veel teams werken aan meerdere complexe producten in een veranderende omgeving. De rol van release train engineer (RTE) kan omschreven worden als de scrum master van de Agile release train (ART): een samenwerkingsverband tussen meerdere scrum teams. Het verschil? Waar de scrum master het Agile werken binnen het scrum team faciliteert doet de RTE dit voor de ART. Zowel de scrum master als de RTE spelen hiermee een essentiële rol in het verhogen van de effectiviteit van Agile en SAFe in een organisatie. 

Ben je als organisatie op zoek naar een release train engineer of scrum master die de Agile volwassenheid van jouw organisatie naar het volgende niveau kan brengen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Of ben jij als release train engineer of scrum master op zoek naar een nieuwe uitdaging? Laat het ons weten!

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers