skip to Main Content
Een scrum master methode

Wat is een Scrum Master?

Een Scrum Master is verantwoordelijk voor het faciliteren en onderhouden van het hele scrum proces binnen een team. Bedrijven en organisaties met Scrum Masters werken met het Agile framework. Bekende methodes binnen dit framework zijn Scrum, Kanban, DevOps en SAFe (Scaled Agile Framework).

De rol van Scrum Master is een veelzijdige rol en daarom is geen dag hetzelfde. Facilitator, coach, mentor en ‘change agent’ zijn enkele van de rollen die de Scrum Master uitoefent, waarmee hij/zij een essentieel onderdeel vormt in het creëren van waarde voor het scrum team. Als ambassadeur van het Agile werken zorgt een Scrum Master ervoor dat het team zich continue ontwikkelt in het Agile werken en het team de gestelde doelen kan behalen.

Enkele voorbeelden zijn het wegnemen van belemmeringen die de creatie van waarde door het team in de weg zitten, het coachen van het team in de Agile werkwijze en het creëren van een optimale omgeving waarin ‘durven doen’, leren en ontwikkelen centraal staat. De werkzaamheden van de Scrum Master stoppen echter niet bij het team; ook het faciliteren van de relatie, de communicatie en de interactie met de organisatie en haar stakeholders is van belang. Zo functioneert de Scrum Master niet alleen als ‘change agent’ binnen het scrum team, maar speelt hij/zij ook een belangrijke rol in de transitie van een organisatie naar het Agile werken.

Ben je als organisatie op zoek naar een Scrum Master die de Agile volwassenheid van jouw organisatie naar het volgende niveau kan brengen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Of ben jij als Scrum Master op zoek naar een nieuwe uitdaging? Laat het ons weten!

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers