skip to Main Content
Leonie van Haren staat in de schijnwerper

In de schijnwerper – Leonie van Haren

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Leonie van Haren – test expert

WAT DOET EEN TEST EXPERT?

Een test expert houdt zich bezig met het testen van software. Het verschilt per organisatie wat er precies getest moet worden, de algehele kwaliteit of alleen een bepaald onderdeel. De ene keer gaat het puur om functionaliteit, de andere keer ook om gebruiksgemak en ontwerp. Meestal werk je in een team en word je afhankelijk van je ervaring ingezet op een specifiek gebied.

WELKE KWALITEITEN MOET JE HEBBEN ALS TEST EXPERT?

Het is uiteraard belangrijk om nauwkeurig te zijn en te kunnen analyseren. Daarnaast moet je ook goed kunnen communiceren, zodat je je bevindingen kan terugkoppelen. Je bent als het ware een schakel tussen product owners en business analisten aan de ene kant en ontwikkelaars aan de andere kant. Het moet je dus niet alleen duidelijk zijn wat er gevraagd wordt, maar je moet ook inzicht hebben in wat er technisch mogelijk is.

HOE LANG BEN JE GEMIDDELD MET EEN TESTTRAJECT BEZIG?

Dat hangt af van de grootte van het project en de hoeveelheid releases. Soms is het een paar maanden, soms een jaar of zelfs langer. Aan het eind van de oplevering moet je ook alles weer opnieuw testen om te kijken of er niets gewijzigd is door de gedane aanpassingen.

WAT IS ER ZO LEUK AAN TESTEN?

Het analyseren, bugs of defects vinden én natuurlijk deze verhelpen. Vooral het nadenken over oplossingen vind ik een leuke uitdaging. 

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Op dit moment werk ik voor BMW Duitsland aan een applicatie die het voor dealers en importeurs makkelijker maakt om grote hoeveelheden auto’s te bestellen. Door een deel van dat proces te automatiseren hoeven specificaties als kleur, met of zonder brandblusser, gebruiksaanwijzing in de juiste taal, stuur links of rechts niet meer handmatig per auto ingevoerd te worden. De applicatie bevat historische data met onder andere informatie over productielijnen in de fabrieken. Elk land of gebied heeft een eigen quotum waar rekening mee gehouden wordt. Dus in Florida staat de optie stoelverwarming uit en in Canada zitten er geen witte cabrio’s in de selectie.  

HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?

Ik werk sinds februari 2022 bij Ventus. Daarvoor was ik ruim vijf jaar testanalist bij een zorgverzekeraar. Toen ik besloten had dat het tijd was voor de volgende stap in mijn carrière zag ik een vacature voor Testmanager Automotive voorbijkomen. Via FutureXL, een onderdeel van Ventus dat gespecialiseerd is in recruitment van IT-professionals, ben ik aangenomen.

WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?

Het team waar ik bij terecht kwam voelde meteen vertrouwd.  Er is veel aandacht voor de persoon en de arbeidsvoorwaarden zijn erg goed. Ik heb een eigen opleidingsbudget en zie voldoende mogelijkheden om me verder te ontwikkelen. 

WAT WILDE JE ALS KIND WORDEN?

Als kind wilde ik dierenarts worden. Toen ik oud genoeg was om me te realiseren dat je dan niet alleen schattige kittens en puppy’s op het spreekuur krijgt, maar ook zielige gevallen en soms vervelende baasjes, koos ik toch een ander pad. Ik heb commerciële economie gestudeerd en heb een kat als huisdier. Dat werkt beter.

Leonie van Haren, test expert, met haar kat

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Ik ga graag naar landen met een bijzondere cultuur of natuur. Zo ben ik onder andere naar IJsland, Nieuw-Zeeland, Marokko en Argentinië geweest. In Buenos Aires heb ik een half jaar stage gelopen. Behalve van reizen houd ik erg veel van sporten en ben ik zelf yogadocent. Voor een yoga-opleiding heb ik in 2020 een maand in een klooster in India gezeten. Daar moest ik hals over kop weg toen Covid uitbrak. Nu staan Canada, Costa Rica en Nepal hoog op mijn verlanglijstje. 

WAT WETEN JOUW COLLEGA’S (NOG) NIET OVER JOU?

Dat ik goed Indiaas kan koken. Ik eet al 18 jaar geen vlees meer en ben inmiddels veganist. De Indiase keuken heeft heerlijke gerechten die daar perfect bij passen.

HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN JOUW SPECIALISME?

Het testen van applicaties wordt steeds verder geautomatiseerd. Toch twijfel ik er niet aan dat er genoeg voor test experts te doen blijft. Bij digitalisering en de ontwikkeling van software heb je altijd professionals nodig die de kwaliteit en het gebruiksgemak moeten controleren. Uiteindelijk zijn het toch mensen die er mee moeten werken. Of ik zelf over 10 jaar nog test expert ben, weet ik niet, maar ik blijf in ieder geval in de IT.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers