Illustratie van een zero trust netwerk

Wat is een Zero-trust netwerk?

Zero-trust netwerken is een netwerk waarbij niet wordt uitgegaan dat interne gebruikers of applicaties per definitie vertrouwd zijn of kunnen worden. In plaats daarvan moet elk verzoek tot toegang tot gegevens of systemen opnieuw worden beoordeeld, ongeacht of de gebruiker intern of extern is. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken en -gegevens, omdat elk verzoek tot toegang opnieuw wordt beoordeeld. Zero-trust netwerken zijn dus een belangrijke manier om bedrijven te beschermen tegen moderne cybersecurity-bedreigingen.

Bedrijven die zero-trust netwerken gebruiken, moeten ervoor zorgen dat hun systemen en gegevens goed beveiligd zijn. Zero-trust netwerken alléén kunnen namelijk niet voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot bedrijfsnetwerken. Het is daarom belangrijk om naast het gebruik van en binnen het netwerk, ook andere beveiligingsmaatregelen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van sterke wachtwoorden, firewalls en encryptie zijn.

Zero-trust netwerken zijn dus een type netwerkbeveiliging waarbij geen enkel verzoek tot toegang op voorhand wordt vertrouwd. Dit is in contrast met het traditionele model van beveiliging waarbij gebruikers en applicaties die intern zijn, wel als vertrouwd worden beschouwd. Zero-trust netwerken bieden dus een hogere mate van beveiliging, maar bedrijven moeten er wel rekening mee houden dat ze hierdoor ook meer tijd kwijt zijn aan het beoordelen van verzoeken tot toegang. Daarnaast moeten ze ook zorgen voor een goede algehele beveiliging van hun systemen en gegevens, om te voorkomen dat aanvallers toch binnen kunnen dringen in het bedrijfsnetwerk.

Een aantal voordelen op een rijtje

Omdat het zero-trust framework een onbekend begrip is voor de meeste organisaties zetten wij de beveiligingsvoordelen voor je op een rijtje.

  1. Verhoogde beveiliging: met een zero-trust netwerk is je organisatie veel beter beschermd tegen beveiligingsrisico’s. Dit komt omdat al het verkeer als niet-vertrouwd wordt behandeld, dus zelfs als één apparaat op het netwerk wordt gecompromitteerd, is de rest van het netwerk nog steeds veilig.
  2. Verbeterde naleving: als je organisatie onderworpen is aan nalevingsvoorschriften (zoals HIPAA of PCI), kan een zero-trust netwerk je helpen aan die vereisten te voldoen. Dit komt omdat alle gegevens op het netwerk gecodeerd zijn en apparaten van elkaar zijn geïsoleerd, zodat onbevoegde gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie.
  3. Grotere flexibiliteit: een zero-trust netwerk kan eenvoudig worden aangepast aan de specifieke behoeften van je organisatie. Dit betekent dat je naar behoefte apparaten aan het netwerk kunt toevoegen of verwijderen, en je kunt ook de beveiligingsinstellingen aanpassen aan het risiconiveau waar je organisatie zich prettig bij voelt.
  4. Lagere kosten: Omdat een zero-trust netwerk veiliger en efficiënter is dan een traditioneel netwerk, kan het je helpen geld te besparen op je IT-infrastructuurkosten. Bovendien kan het je ook helpen geld te besparen op zaken als bandbreedte en opslagkosten, omdat er minder gegevens over het netwerk hoeven te worden verzonden.
  5. Betere prestaties: een zero-trust netwerk kan de prestaties van je applicaties en services verbeteren, omdat er minder behoefte is aan authenticatie en autorisatie van gebruikers. Dit kan waardevolle bronnen vrijmaken die kunnen worden gebruikt om de algehele prestaties van je netwerk te verbeteren.

Wij helpen graag om het zero-trust netwerk voor jouw organisatie op orde te brengen of het naar een volgend niveau te brengen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers