skip to Main Content
Header voor de blog van Ryan Rampursad

Scrum master, dienend leiderschap in optima forma

Het succes van Ventus is te danken aan tientallen IT-professionals die iedere dag hun ervaring en expertise inzetten voor onze opdrachtgevers. In de serie “Focus op Functies” laten we steeds één van hen aan het woord over zijn of haar werkzaamheden, de uitdagingen van het vak en belangrijke trends en ontwikkelingen.

Digitaliseren en innoveren staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Ventus ondersteunt die processen met de inzet van haar IT-professionals. Inspelen op de behoefte van de organisatie, rekening houden met de cultuur en kiezen voor de meest effectieve methoden staat daarbij centraal. Ryan Rampursad is scrum master en agile coach en werkt sinds 2018 bij Ventus. Hij ziet dat het scrum-raamwerk het laatste decennium steeds vaker wordt ingezet. Met dit raamwerk wordt iteratief in multidisciplinaire teams aan één of meerdere producten of diensten gewerkt. Iedere sprint levert waarde op en de wendbaarheid van scrum is daarbij essentieel.

Wat is een scrum master?

Een scrum master speelt een belangrijke rol in het scrum-raamwerk en staat in dienst van het team en de grotere organisatie. “Ik faciliteer het team, zodat iedereen zich kan focussen op het leveren van waarde en niet wordt afgeleid door randzaken”, vertelt Ryan. “De scrum master staat voor zijn team, maar bemoeit zich nauwelijks met inhoudelijke zaken en is niet verantwoordelijk voor de prioriteitstelling. Dat is de rol van de product owner. Als scrum master zorg je ervoor dat het scrum-raamwerk zo goed mogelijk wordt toegepast en help je je team om eventuele belemmeringen weg te werken. De ene keer door zelf te handelen, de andere keer door het team daarbij te coachen.”

Wat doet een scrum master?

Voor Ryan is de veelzijdigheid van een scrum master wat deze functie zo uitdagend maakt. “Naast coach van het team, organisator van events en planner van sessies heb ik ook nog andere rollen, die ik situationeel afwissel. Wanneer ik kennisworkshops geef, ben ik een soort van onderwijzer. Als er impediments opgelost moeten worden, ben ik een probleemoplosser of mediator. En aan het eind van een sprint ben ik de facilitator, die bijvoorbeeld de Sprint Review en Retrospective faciliteert. De teams zijn dan wel grotendeels zelfsturend, maar ik ben er onder andere om de route in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat belemmeringen uit de weg worden geruimd. Als ik mijn werk goed doe, wordt het traject in het vervolg soepeler afgelegd.”

Het menselijk aspect

Ryan begon zijn loopbaan als projectmanager, maar raakte al snel geïnteresseerd in de rol van scrum master. “Waar mijn focus eerst lag op het project en het projectresultaat, ligt deze nu op het team. Het is in feite een andere route om resultaten te behalen. Door mensen te begeleiden en echt samen te werken, creëer je niet alleen een sterk team, maar ook een positieve werksfeer. Dat menselijke aspect spreekt me enorm aan en ik zie het als een noodzaak voor succes. Als scrum master moet je over veel verschillende competenties beschikken. Je moet goed luisteren en communiceren, je dienstbaar opstellen, maar ook leiding nemen. Affiniteit met het werkveld is belangrijk, want je moet conceptueel wel begrijpen waar het over gaat, maar ook analyseren, vereenvoudigen en overtuigen zijn part of the job.”

Uitdagingen en ontwikkelingen

“Organisaties die nog niet gewend zijn met het scrum-raamwerk te werken, vormen een grote uitdaging. Je begeleidt dan niet alleen de groei van een team, maar bent ook onderdeel van een verandertraject. Je moet mensen overtuigen en weerstand wegnemen bij sceptici. Als het resultaat zichtbaar is in waardevolle user stories die opgeleverd zijn, hoor ik vaak dat mensen het scrum-raamwerk een verademing vinden en niet meer anders willen. Dat geeft veel voldoening”, vertelt Ryan. Hij heeft de toekomst voor scrum masters helder voor ogen. “Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om wendbaar te zijn. Agile werken kan daarin van grote betekenis zijn. De scrum master rol is een onmisbare schakel wanneer je als organisatie agile wilt werken.”

Werken bij Ventus

Over zijn keuze voor Ventus zegt Ryan het volgende. “Ik was op zoek naar een werkgever die geeft om kwaliteit en realisatiekracht. Een werkgever die mensen waardeert vanwege hun drive, achtergrond en kennis. Een goede beloning is voor mij niet het enige dat telt. Een fijne sfeer, persoonlijke aandacht en ruimte voor ambities zijn minstens zo belangrijk. Bij Ventus krijg je begeleiding wanneer nodig en volop mogelijkheden om opleidingen te volgen. Daardoor groei je als mens en als professional. Daarnaast is Ventus een gevestigde naam en kun je uitdagende opdrachten bij interessante klanten uitvoeren. Ik kan bij Ventus alle kanten op en ben behalve als scrum master ook inzetbaar als agile coach en product owner.

Ryan Rampursad
Scrum master / RTE

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.