Infrastructuur architect; “Cloud-native is de toekomst van het IT-landschap”
Het succes van Ventus is te danken aan tientallen IT-professionals die iedere dag hun ervaring en expertise inzetten voor onze opdrachtgevers. In de serie “Focus op Functies” laten we steeds één van hen aan het woord over zijn of haar werkzaamheden, de uitdagingen van het vak en belangrijke trends en ontwikkelingen.
Digitalisering is binnen tal van bedrijven en organisaties prioriteit nummer 1 en de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in hoog tempo op. Daarbij zijn twee veranderingsprocessen te onderscheiden die vaak tegelijkertijd plaatsvinden: de digitalisering van uitvoerende processen en de digitalisering van het IT-landschap als geheel. “In dat laatste geval hebben we het over modernisering van de infrastructuur. Een belangrijk aspect, aangezien het grote impact heeft op de flexibiliteit en kostenefficiëntie van de organisatie”, zegt Patrick Mol, infrastructuur architect bij Ventus. “Cloud-native zal daarin een hoofdrol spelen.”
Wat is cloud-native?
Bij cloud-native ligt de focus volledig op het gebruik in de cloud. Cloud-native applicaties zijn ontworpen om optimaal te profiteren van cloudvoordelen als schaalbaarheid en flexibiliteit. Ze bestaan uit meerdere, onafhankelijke services (ook wel microservices genoemd), die aan elkaar gekoppeld zijn, maar wel ieder een eigen functionaliteit hebben. Hierdoor kan een organisatie kiezen welke componenten ze wil toevoegen aan haar eigen infrastructuur en deze naar behoefte inzetten. Cloud-native technologie kan bovendien geïmplementeerd worden in elk besturingssysteem en is niet afhankelijk van fysieke servers. Het maakt dus niet uit of je gebruik maakt van een private, publieke of hybride cloudomgeving.
Wat zijn de voordelen van cloud-native?
Organisaties die gebruik maken van cloud-native ervaren grote voordelen, die impact hebben op de bedrijfsprocessen en de infrastructuur. De belangrijkste zijn:
- Flexibiliteit: cloud-native applicaties bewegen mee met de behoeften van de organisatie. Ontwikkeling, aanpassing en implementatie kosten minder tijd, waardoor sneller kan worden ingespeeld op veranderingen in de markt.
- Schaalbaarheid: door de schaalbaarheid van cloud-native kan je afnemen wat je op dat moment nodig hebt. Dat kan bepaalde functionaliteit zijn, extra rekenkracht of gewoon meer serverruimte.
- Kostenefficiëntie: de cloudprovider zorgt voor onderhoud, beheer, ontwikkeling en updates. Zaken die je bij on-premise zelf moet regelen.
- Veiligheid: Security is ook in de cloud voortdurend in ontwikkeling. Wat je zelf on-premise misschien niet eens kan bijhouden, daar kan jouw cloudprovider meteen op inspringen.
- Stabiliteit: cloud-native applicaties leveren stabiele prestaties en voorkomen langdurige uitval bij software updates of problemen met de interne infrastructuur.
Waarom is cloud-native de toekomst van de IT-infrastructuur?
In het verleden liepen de ontwikkelingen voor de on-premise infrastructuur voor op de ontwikkelingen in de cloud. Dat is nu compleet veranderd. Ontwikkelingen vinden nu voornamelijk in de cloud plaats en als je wilt innoveren zal je als organisatie mee moeten gaan met die beweging. Omdat cloud-native zoveel voordelen oplevert en een organisatie ontzorgt, waardoor deze zich volledig kan richten op de bedrijfsdoelen en de levering van producten of diensten, zal overstappen naar deze technologie noodzakelijk zijn om de concurrentie bij te houden.
Moet iedereen per direct overstappen naar cloud-native?
De meeste bedrijven beschikken over een hybride cloudoplossing, waarbij zowel on-premise als in de cloud voorzieningen draaien. Er is vaak veel geïnvesteerd in de eigen lokale on-premise infrastructuur. Dat heeft natuurlijk een bepaalde afschrijvingstermijn. Alles per direct overzetten naar cloud-native is dan eigenlijk kapitaalvernietiging. Bovendien is het ook een omschakeling voor de mensen die ermee moeten werken en heeft het invloed op de bedrijfsprocessen. Er moet bijvoorbeeld anders omgegaan worden met beveiliging. In de cloud speelt dataclassificatie een belangrijke rol. Welke data wordt verzameld? Wie heeft er toegang? Wanneer en voor hoe lang? Dat is wel een stap waar veel bedrijven nog niet klaar voor zijn.
Hoe zit het met de veiligheid van de cloud?
Bedrijven waren vroeger altijd wat huiverig voor de cloud vanwege de toegankelijkheid. De gedachte was altijd dat een datacenter binnen de muren van je bedrijf veilig was. Niet alleen dat idee is inmiddels achterhaald, maar ook de behoefte en het gebruik van diensten is enorm veranderd. Met name het werken met data gaat over veel schijven heen. Je hebt een document niet meer alleen voor jezelf, maar deelt die informatie met klanten, leveranciers en intern. Het grote voordeel van de cloud is dat er door de provider continu aan veiligheid gewerkt wordt en dat updates en innovaties sneller worden doorgevoerd dan je zelf zou kunnen doen.
Hoe ben jij eigenlijk in de rol van infrastructuur architect terechtgekomen?
In de afgelopen decennia heb ik verschillende rollen gehad, waaronder systeembeheerder. Uiteindelijk vond ik het leuk om juist sámen met de organisatie, met de klant en verschillende partijen te zitten om te bedenken hoe bepaalde oplossingen kunnen worden vormgegeven. Wat sluit aan bij de behoeften? Wat kan er makkelijker, intuïtiever, beter en efficiënter? Met dat in gedachten kijk ik als infrastructuur architect naar de oplossingen van een klantvraagstuk.
Wat vind jij zo leuk aan jouw werk?
Waar ik zelf de meeste uitdaging uit haal, is bedrijven helpen bij het uitnutten van de mogelijkheden van de cloud. Dat zijn niet alleen technische, maar ook organisatorische uitdagingen. De afdeling moet ingesteld zijn op het gebruik van de cloud en logisch zijn ingericht. De cloud doorkruist alle disciplines en moet je daarom ook zo breed mogelijk benaderen. Daarbij heeft elk onderdeel van het traject zijn charme, wat het voor mij heel afwisselend maakt. Zo lang ik een helpende hand kan bieden om de organisatie vooruit te helpen, heb ik plezier in mijn werk.
Hoe lang werk je al bij Ventus?
Ik werk nu 2 jaar bij Ventus. Daarvoor heb ik al tientallen jaren in de detachering gewerkt en bij veel verschillende bedrijven en organisaties opdrachten uitgevoerd. Wat ik zo mooi vind aan Ventus is de cultuur die er heerst. Het is een platte organisatie met korte lijnen, iedereen is makkelijk aanspreekbaar en heeft dezelfde professionele houding en werkethiek. Die passie voor het vak is net als alle kennis en ervaring duidelijk zichtbaar. Collega’s delen veel en motiveren elkaar om het beste uit zichzelf te halen. Mensen hebben bewust voor Ventus gekozen en dat merk je.
Patrick Mol
infrastructuur architect
Lees ook de blog over generieke cloud.
Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.