skip to Main Content
Test automation expert Bas Klaassen in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Bas Klaassen

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Bas Klaassen – Test automation expert

WAT IS TESTAUTOMATISERING?

Een test expert kan op twee manieren testen, handmatig of geautomatiseerd. In dat laatste geval wordt er getest met behulp van tooling die automatisch (regressie)testen uitvoert. Het proces dat dit mogelijk maakt, wordt testautomatisering genoemd. De test automation expert speelt hierbij een belangrijke rol door automatische regressietesten te ontwikkelen.

HOE GAAT EEN TEST AUTOMATION EXPERT TE WERK?

Als test automation expert maak je aan de hand van acceptatiecriteria een testscript, waarin je verwerkt aan welke functionaliteit het product moet voldoen. Omdat applicaties vaak langere tijd in ontwikkeling blijven, bouw je een test framework dat je steeds verder kan uitbreiden met nieuwe code. Zo kan je het testschema gedurende het hele traject eenvoudig aanpassen. Bij elke toegevoegde functionaliteit is het belangrijk om te controleren of alles nog werkt, zoals daarvoor. Dit doe je met een regressietest. De resultaten worden aan de product owner gerapporteerd, die vervolgens bepaalt hoe hoog de noodzakelijke aanpassingen op de backlog komen. Samen met de ontwikkelaars kijk je dan wat er fout gaat en hoe dat aan te passen is.

WAAROM WORDT NIET ALLES GEAUTOMATISEERD GETEST?

Dat heeft onder andere te maken met kennis. Niet iedereen kan zo even een automatisch testschema opzetten. Daar moet je echt de knowhow voor hebben en code kunnen schrijven. Die expertise heeft lang niet elke organisatie in huis. Maar wat ook een rol speelt, is dat je voor sommige testen echt een menselijk oog nodig hebt. Bijvoorbeeld als je gebruiksvriendelijkheid test. Die ervaring kan een computer nooit nabootsen.

WELKE VAARDIGHEDEN HEEFT EEN TEST AUTOMATION EXPERT NODIG?

Secuur werken is heel belangrijk, net als een analytisch denkvermogen. Daarnaast moet je natuurlijk code begrijpen, zoals Selenium en Cucumber met Java code. Maar wat naast de technische kennis minstens zo belangrijk is, is dat je goed kunt communiceren. Je moet in staat zijn de juiste informatie uit de klant te krijgen en deze om te zetten naar requirements. Het is essentieel dat die duidelijk zijn, zodat iedereen weet wat de bedoeling is. Niet alleen voor de klant zelf, maar ook voor de ontwikkelaars en business analisten.

WAT VINDT JIJ HET LEUKSTE AAN JOUW VAK?

Ik vind het echt heel interessant om nieuwe applicaties te testen en te kijken of alles werkt en voldoet aan de requirements en acceptatiecriteria. Het zoeken naar en vooral het vinden van bugs vind ik leuk. Wat ik daarbij belangrijk vind, is dat ik een door de klant aangemelde bug altijd als tester kan reproduceren. Want alleen dan is het een echt probleem en geen kleine hickup, zoals een verbinding met de database die even weggevallen is.

HOE BEN JE BIJ VENTUS TERECHT GEKOMEN?

Na mijn studies Economie en Rechten aan de Universiteit ben ik begonnen bij een softwarebedrijf dat kassa applicaties maakt. Daar was ik support consultant en kwam ik voor het eerst in aanraking met testen. Dat vond ik zo leuk, dat ik me in die richting specialiseerde en uiteindelijk in 2018 bij Ventus terechtkwam.

WAT DOE JE HET LIEFST IN JE VRIJE TIJD?

Ik houd van lange wandelingen en fitness. Ook uit eten gaan en een bioscoopje pakken, vind ik altijd leuk, al komt het er minder vaak van nu we twee jonge dochters hebben. Daarnaast speel ik graag poker in het casino of met vrienden. Dat doe ik ongeveer 1 keer per maand. Omdat ik geen toernooien speel, kan ik opstaan en uitstappen wanneer ik wil. Daardoor heb ik tot nog toe vaker gewonnen dan verloren!

Testautomation expert Bas Klaassen in het Friends Café

 

WAT IS JOUW GROTE DROOM?

Het lijkt me fantastisch om met mijn vrouw en dochters de wereld rond te reizen. Vooral Amerika trekt me aan. Daar ben ik al eens eerder 8 weken geweest. Onderliggend doel is om financieel onafhankelijk te zijn. Niet te moeten, maar te mogen werken. Dat zou dan heel goed nog steeds in het testen kunnen zijn trouwens.

WELKE UITDAGINGEN ZIE JIJ OP TESTGEBIED?

Testers moeten zorgen dat ze relevant blijven. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen op het gebied van AI heel snel, ook in mijn vakgebied. Het is nu al mogelijk om met behulp van ChatGPT technische vragen in normale taal om te zetten en daar door AI code voor te laten schrijven. Dat zijn grote stappen die je als tester wel voor moet blijven. Doorgroeien is een must om er in de toekomst mee te kunnen werken. Toch geloof ik niet dat testers geheel overbodig worden. Er is altijd interactie met de klant nodig om de requirements duidelijk te krijgen. Daarnaast zijn alleen mensen in staat om onlogische handelingen uit te voeren en daarmee fouten aan het licht te brengen.

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers