skip to Main Content
Scrum master Laurent Schreiner in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Laurent Schreiner

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Laurent Schreiner – scrum master

WAT DOET EEN SCRUM MASTER?

Een scrum master zorgt ervoor dat het scrum team binnen het Agile raamwerk onbelemmerd kan functioneren en zo optimale waarde voor de klant kan creëren. Je kunt de scrum master zien als een facilitator van agile werken, die ervoor zorgt dat het team niet gehinderd wordt in haar werkzaamheden en zo de gestelde doelen kan behalen. Het is een veelzijdige rol waarbij je het ene moment optreedt als probleemoplosser en het andere als coach of change agent.

WELKE VAARDIGHEID HEEFT EEN SCRUM MASTER ABSOLUUT NODIG?

De taak van een scrum master is het team zo goed mogelijk zijn werk te laten doen. Daarvoor moet je sociaal betrokken zijn en het leuk vinden om echt persoonlijk contact aan te gaan. Het team bestaat immers uit meerdere mensen met verschillende persoonlijkheden. De een is introvert, de ander extravert. Er zijn ontwikkelaars die technisch georiënteerd zijn, maar ook business analisten die juist functioneel moeten nadenken. Om het team optimaal te kunnen laten functioneren, is elk individu belangrijk en moet je kunnen zien wat iedereen nodig heeft om het beste werk te leveren.

WELK ASPECT VAN JOUW FUNCTIE SPREEKT JE HET MEESTE AAN?

Het agile werken vind ik heel erg interessant en dat blijkt ook een goede match te zijn met mijn pragmatische persoonlijkheid. Ik vind het belangrijk dat de focus ligt op optimaal presteren zonder al te veel te moeten conformeren aan bepaalde processen, die het werk eerder moeilijker dan makkelijker maken. Bij agile werken draait het om sprints waarin je met het team een bepaald resultaat oplevert. Na elke sprint evalueer je wat er goed ging, wat niet en hoe het volgende keer beter kan. Omdat er genoeg momenten zijn om bij te sturen, is zo’n sprint een fijne manier van werken. Ik stimuleer mensen altijd om gewoon te doen en te proberen. Fouten maken is niet erg, daar leer je van. Als je iets niet probeert, weet je ook niet of het werkt. Vaak genoeg pakt een nieuwe aanpak juist heel positief uit en ontwikkel je iets waar je mee verder kunt.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Op dit moment ben ik scrum master van 2 datateams bij de NS. Deze teams houden zich onder andere bezig met vormgeving van dashboards, waarbij ze data gebruiken om bijvoorbeeld de levenscyclus van materieel inzichtelijk te maken, zodat er in werkprocessen en bedrijfsvoering op kan worden geanticipeerd. Als je weet waar een trein zich in de levenscyclus bevindt, kun je rekening houden met (preventief) onderhoud en alvast uren inplannen of materialen op voorraad hebben.

HOE LANG BEN JE AL SCRUM MASTER?

Ik ben nu ongeveer 5 jaar scrum master. Tot nog toe heb ik, op een uitstapje van een jaar na, altijd in de detachering gewerkt. In die tijd heb ik verschillende rollen uitgevoerd om zoveel mogelijk aspecten van IT-projecten te ervaren. Ik ben begonnen als functioneel ontwerper en ben daarna via rollen als teamleader, implementatiemanager en de traditionele projectmanager bij de functie van scrum master uitgekomen.

WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?

Ik houd van de veelzijdigheid van het detacheringswerk. Je kan bij veel verschillende organisaties in de keuken kijken. Daardoor ontwikkel je jezelf snel. Bij Ventus ligt de focus op het individu. Er is veel ruimte voor opleidingen en interactie met collega’s, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en een goede balans tussen werk en privéleven. Dat is heel erg waardevol. Ik krijg volop ondersteuning, maar sta zelf aan het roer. Dat voelt goed.

VOOR WIE GA JIJ NAAR HUIS?

Thuis ben ik bij mijn vrouw en dochter. Eind juli verwachten we de tweede, een jongen. Dat wordt een gezellige drukte!

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Mijn sport is hardlopen. Ik vind het leuk om een doel te stellen en daar naartoe te werken. Voor Ventus heb ik de City-Pier-City gelopen. Om het ritme erin te houden, zoek ik weer een volgende loop. Een marathon zal het niet worden, dat lijkt me echt gekkenwerk. Ik ben meer van de kortere afstanden, als scrum master ben ik immers gewend aan sprints!

Scrum master Laurent Schreiner geniet van het uitzicht

HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN JOUW SPECIALISME?

Agile werken is populair en wordt binnen veel bedrijven geïmplementeerd. Toch zie ik ook dat er momenteel nieuwe werkvormen opkomen, waarin combinaties gemaakt worden van Agile en meer traditionele projectmanagementmethodieken. Die ontwikkeling komt voort uit de discussie rondom het Scaled Agile Framework (SAFe), die vooral speelt binnen grote organisaties. SAFe focust op samenwerking op verschillende niveaus. Het gevaar schuilt daar in het te snel opschalen, terwijl er op teamniveau nog best wat ontwikkeling mogelijk is. Als je er niet eerst voor zorgt dat de teams goed agile werken, leidt opschalen in de praktijk vaak tot vasthouden aan oude methodes. Daar moet je wel voor waken.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers