De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.
Marie-Rose van der Wilt – Test automation engineer
WAT DOET EEN TEST AUTOMATION ENGINEER?
Het testen van applicaties wordt steeds vaker geautomatiseerd. Dat houdt in dat er code wordt geschreven, waarmee testen automatisch kunnen worden uitgevoerd. Een test automation engineer is betrokken bij dat proces door die code uit te schrijven of door een heel test framework op te zetten. Zo’n framework dient als basis voor het ontwikkelen van testcases. Zelf zit ik meer in die laatste richting. Ik bouw de basis en iemand anders werkt het programma verder uit door testcases te schrijven.
WAT IS DE FUNCTIE VAN EEN FRAMEWORK?
Een test automation framework geeft je de tools om de testen te kunnen schrijven die het werk automatisch uitvoeren. Het framework bevat de basisfunctionaliteiten, waar de testen altijd aan moeten voldoen. Daarmee verhoog je de onderhoudbaarheid, want je hoeft die functionaliteit maar op één plek aan te passen en alle testen zijn direct up-to-date. Het bouwen van een test automation framework is in feite het schrijven van software. Maar dan met de kanttekening dat deze software specifiek is gemaakt om andere software te kunnen testen.
WELKE KENNIS HEEFT EEN TEST AUTOMATION ENGINEER NODIG?
Voor het bouwen van frameworks heb je gegronde kennis van programmeren nodig. Daarnaast moet je een aantal software engineering principes begrijpen, zoals de acroniemen SOLID, DRY en KISS (Keep It Simple Stupid). Dat maakt echt verschil in hoe je code opbouwt. Ik zie vrij vaak dat mensen die die kennis niet hebben, moeilijker leesbare code produceren, waardoor de onderhoudbaarheid lastiger wordt.
WAT VOOR OPLEIDING HEB JE GEDAAN?
Ik ben begonnen aan de universiteit met de studie Informatica, maar de manier van onderwijs, in een collegezaal met 150 man luisteren naar een soort lezing, dat was niets voor mij. Toen ben ik overgestapt naar ICT en Software Engineering op het HBO. Daar draaide het meer om dingen doen, minder theorie, meer praktijk. Toen is de passie voor IT pas echt naar boven komen borrelen.
BEN JE EEN ECHTE COMPUTER NERD?
Dat kun je wel zeggen. Ik vind alles wat met computers te maken heeft super interessant. Vooral oude computer hardware. Ook in mijn vrije tijd ben ik daar graag mee bezig. Mijn man heeft een mooie ruil gedaan met een collega; één van onze original Xboxen voor een Commodore 64 met alle toeters en bellen. Die wil ik nog eens helemaal opzetten en ermee spelen.
WAAROM HEB JE VOOR VENTUS GEKOZEN?
Het is een heel hechte club. Ik werk er nu bijna 2 jaar en pas goed binnen deze groep. We hebben veel raakvlakken en gedeelde interesses, waar we met elkaar over kunnen praten. Ik zoek mijn collega’s graag op en ga zelfs met plezier naar evenementen (waar ik eigenlijk helemaal niet van ben).
VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?
Voor mijn man en mijn twee katten. Mijn man zit ook in de IT. Dat is prettig, want zo kan je ervaringen delen en een beetje begrijpen waar de ander de hele dag mee bezig is.
WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?
Ik heb een zeer uitgebreide lijst van hobby’s. Daar pik ik er een uit, waar ik me een paar maanden helemaal vol op stort en daarna gaat ‘ie weer even onderaan het lijstje. Nu haak ik dekentjes en rommel ik wat met Linux op oude laptops, maar ik heb ook een tijd fanatiek Dungeons and Dragons gespeeld en grote Lego-projecten gebouwd. Mijn vriezer zit helemaal vol met filmrolletjes voor analoge fotografie in medium format en ik wil graag nog een keer een operating system bouwen. Ook piano spelen en programmeren staan op mijn lijst en ik ga regelmatig naar de sportschool.
WELKE AMBITIES HEB JE?
Sinds een jaar of twee schrijf ik veel en inmiddels heb ik een eigen website, Computer Adventures, waar ik een poging doe om computers begrijpelijk te maken voor mensen die er niet zoveel vanaf weten. Ik schrijf artikelen over hardware, software en over de historie en ontwikkeling van de computer. Bijvoorbeeld over welke processors er zijn (geweest) en hoe de architectuur eigenlijk in elkaar zit. Schrijven vind ik erg leuk, vooral als ik me kan uitleven op dit soort nerdy onderwerpen. De respons die ik krijg vanuit de community van de applicatie die ik hiervoor gebruik, is heel positief. Mensen reageren echt met: “Oh, wat goed. Ik snap het nu!” Eén van mijn ambities is dan ook om meer met schrijven te doen en zo mensen enthousiast te maken voor de computerwereld.
Op werkgebied zou ik heel graag een keer een opdracht doen bij ASML. Deze hightech gigant staat in de top van mijn lijstje met inspirerende bedrijven. Mezelf blijven ontwikkelen en zo veel mogelijk kennis opdoen, vind ik belangrijk. Weten hoe iets werkt, ook als het buiten mijn vakgebied valt, geeft me nieuwe inzichten. Ik word weleens de ‘password hoarder’ genoemd, omdat ik het liefst toegang wil hebben tot álle applicaties. Dat stilt niet alleen mijn behoefte aan kennis, maar maakt ook de samenwerking met collega’s van andere disciplines een stuk makkelijker.
Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.
-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers