Het succes van Ventus is te danken aan tientallen IT-professionals die iedere dag hun ervaring en expertise inzetten voor onze opdrachtgevers. In de serie “Focus op Functies” laten we steeds één van hen aan het woord over zijn of haar werkzaamheden, de uitdagingen van het vak en belangrijke trends en ontwikkelingen.
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Om hiervan te kunnen profiteren en nieuwe mogelijkheden direct toe te kunnen passen, moeten bedrijven en organisaties zorgen voor optimale randvoorwaarden. Lifecycle management van hard- en software speelt daarbij een belangrijke rol. Bob van der Weg is sinds 2008 projectmanager bij Ventus en regelmatig betrokken bij opdrachten waarin lifecycle management centraal staat.
Wat is lifecycle management?
“Lifecycle management is meer dan alleen beheer en onderhoud. Bij lifecycle management gaat het erom hoe je de randvoorwaarden, die een organisatie nodig heeft om te kunnen functioneren en presteren, kunt optimaliseren. In mijn vakgebied draait het dan om hard- en software. Je moet inzicht krijgen in de fase waarin alles zich bevindt. Waar staat het in de levensduur? Hoe lang kan je er mee voort? Moeten we al onderhoudsuren gaan inplannen en hebben we onderdelen op voorraad? Zijn er updates nodig of moet het hele systeem worden vervangen? Daarvoor heb je niet alleen inzicht nodig in de situatie, maar ook kennis van de technische aspecten die erbij komen kijken.”
Waarom is lifecycle management zo belangrijk?
“Als je inzicht hebt in de lifecycle van hard- en software kun je anticiperen en de omstandigheden voor je processen optimaal houden. Wat we vaak zien is dat organisaties hun apparatuur laten verouderen en dat deze dan niet meer wordt meegenomen in de reguliere updates. Dat leidt niet alleen tot serieuze veiligheidsrisico’s, maar beperkt ook je mogelijkheden. Tel daarbij op dat je door personeelsverloop de benodigde kennis verliest en ongemerkt werk je met verouderde systemen waar niemand meer wat vanaf weet, die niet meer worden beheerd en die niet geschikt zijn voor nieuwe toepassingen. Dan werk je dus met kritieke infrastructuur, die elk moment de continuïteit van de organisatie in gevaar kan brengen. Lifecycle management kan dit vrij eenvoudig voorkomen.”
Zo’n verouderde infrastructuur vind je zeker vooral bij kleinere bedrijven?
“Absoluut niet! Ook grote organisaties, die landelijk of internationaal opereren, kampen met dit probleem. De Belastingdienst is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Daar werken ze nog met software uit de jaren tachtig. De programmeurs gaan inmiddels met pensioen en als die weg zijn, kun je niets meer aanpassen, omdat niemand de programmeertaal nog kent. Bedrijven met verouderde apparatuur zijn soms zelfs genoodzaakt om op eBay te zoeken naar tweedehands onderdelen, omdat anders de systemen niet meer op elkaar aansluiten!”
Welke rol heb jij in lifecycle management?
“Als projectmanager heb ik de laatste jaren veel opdrachten gedaan, waarbij het vernieuwen of verwijderen van oude infrastructuur tot mijn verantwoordelijkheid hoorde. In het ene geval implementeer je nieuwe applicaties of zet je systemen om naar een andere omgeving, zoals een nieuw platform. In het andere geval draait het echt om het fysiek uitschakelen van apparatuur of applicaties, dat gaat meestal in fasen. Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaat uit inventariseren. Wat hebben we nou precies staan, van wie is het en wat doet het? Dat is vaak een ingewikkelde puzzel. Als ik alles inzichtelijk hebt, stel ik per onderdeel een projectplan op met daarin een oplossing voor het probleem. Daarbij komt het projectmanagement weer om de hoek kijken.”
Kun je lifecycle management op elk gebied toepassen?
“Ja, in feite wel. Je kunt bijvoorbeeld ook van data de lifecycle in de gaten houden. Dan heb je het over het verzamelen van data, hoe lang je het mag opslaan, wanneer je het moet verwijderen, etc. Dat is echter een veel kortere cyclus. Bij hard- en software lifecycle management ben je bezig met het creëren van goede randvoorwaarden op de lange termijn. Dat wil zeggen: eerst de huidige situatie in kaart brengen, dan verbeteringen uitvoeren en vervolgens gestructureerd blijven managen.”
Wat vind je het leukste aan jouw werk?
“Ik houd van de combinatie van technologie enerzijds en de dynamiek bij de klant anderzijds. Techniek heb ik altijd interessant gevonden en ik heb dan ook elektro- en energietechniek gestudeerd. Mijn eerste professionele stappen zette ik in de industriële automatisering bij een chemieconcern. Daarna heb ik kantoorautomatisering gedaan en ben zo bij Ventus terechtgekomen. Inmiddels werk ik er al 15 jaar en heb ik de meest uiteenlopende projecten mogen leiden. Vaak meerdere tegelijk. De afwisseling vind ik erg leuk en ook het feit dat je jezelf blijft ontwikkelen.”
Waardoor ben jij op je plaats bij Ventus?
“Detachering vind ik de ideale vorm van werken. Ik heb vaak opdrachten bij mij ‘in de buurt’, Groningen, Friesland, Drenthe, maar ook in de Randstad kom ik geregeld. Ventus helpt mij aan uitdagende projecten en geeft mij de ruimte mijn eigen keuzes te maken. Dat Ventus een platte organisatie is, spreekt me erg aan. Er is veel openheid en een goede onderlinge communicatie. Dat werkt fijn en schept duidelijkheid. Last but not least ben ik ook erg blij met het potentieel aan collega’s. Het zijn stuk voor stuk ervaren professionals met wie je regelmatig contact kunt hebben. Zowel binnen een project of om samen even te sparren.”
Bob van der Weg
projectmanager
Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.