skip to Main Content
Artificial Intelligence steeds meer in opkomst. Een robot wijst naar zijn hoofd.

De opkomst van artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is een belangrijke ontwikkeling en toevoeging op en binnen het gebied van cybersecurity. Het maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om bedreigingen te detecteren en te bestrijden, waardoor het in staat is om aanvallen sneller op te sporen en te voorkomen.  AI is ook in staat om zelfstandig te leren en zichzelf bij te werken, waardoor het een krachtige tool is in de strijd tegen cybercriminelen.

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe AI steeds meer wordt ingezet in cybersecurity. Het wordt gebruikt om aanvallen op netwerken te detecteren, phishing-e-mails te blokkeren en malware te voorkomen. Ook helpen AI-systemen beveiligingsonderzoekers bij het opsporen van aanvallen en het onderzoeken van bedreigingen.

AI is daarmee een belangrijke tool geworden in de strijd tegen cybercriminelen, maar er zijn ook beperkingen. AI-systemen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om aanvallen te detecteren die nog nooit eerder zijn gezien. Ook kunnen ze fouten maken bij het blokkeren van legitieme e-mails of websites.  Cybercriminelen zijn ook steeds beter in staat om AI te misbruiken voor hun eigen doeleinden, zoals het genereren van valse positieve (false positive) meldingen of het ontwijken van detectie.

Om optimaal te kunnen profiteren van AI in cybersecurity is het belangrijk om de beperkingen ervan te kennen. Cybersecurity-experts moeten AI-systemen regelmatig controleren en bijwerken om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren. Ook moet er aandacht worden besteed aan het voorkomen van misbruik door cybercriminelen.

Kunnen wij jou hierbij helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor werkgevers