skip to Main Content
Header voor de blog van Harm Bruins

Test automation expert, processen verbeteren door testontwikkeling

Het succes van Ventus is te danken aan tientallen IT-professionals die iedere dag hun ervaring en expertise inzetten voor onze opdrachtgevers. In de serie “Focus op Functies” laten we steeds één van hen aan het woord over zijn of haar werkzaamheden, de uitdagingen van het vak en belangrijke trends en ontwikkelingen.

Testen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe applicaties en bij verbetering van bestaande software. Naast het functioneel testen, dat vooral gericht is op de business en de eisen die aan de applicaties gesteld worden, wordt vaak gebruik gemaakt van geautomatiseerd testen. Hierbij worden testtools ingezet die verschillende aspecten van de software controleren. Harm Bruins is test automation expert bij Ventus. Hij ontwikkelt geautomatiseerde testen die efficiënt kunnen worden ingezet om softwarerisico’s op te sporen en op te lossen.

Wat doet een test automation expert?

“Als test automation expert richt ik me op de technische kant en het ontwikkelen van geautomatiseerde testen. Eerst breng ik de doelen in kaart die de organisatie met testautomatisering voor ogen heeft. Ik verdiep me in user stories en bestudeer de acceptatiecriteria. Daarna schrijf ik scenario’s uit, die door zowel de business als de ontwikkelaars gevalideerd moeten worden. Als alle partijen akkoord zijn, zorg ik dat de testen ontwikkeld worden. Daarvoor schrijf ik vaak zelf de code. Tijdens het ontwikkelproces is het belangrijk de vinger aan de pols te houden. Tussen het schrijven van een scenario en het uiteindelijke testen, worden veel aanpassingen gedaan, waardoor de code niet meer klopt. Bijsturen en aanpassen is dan noodzakelijk.”

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een test automation expert?

“Je moet uiteraard een sterk analytisch vermogen hebben en kritisch kunnen denken. Maar voor het zoeken naar en vinden van structuren zijn creativiteit en intuïtie ook belangrijk. Door out-of-the-box te denken, kun je zelfs vooruitlopen en productiegerichte oplossingen aandragen nog voor problemen gesignaleerd zijn.”

Wat vind jij het leukste aan jouw werk?

“Ik ben heel erg geïnteresseerd in het verbeteren van processen en heb een bepaalde drang naar flows. Uitdagingen kunnen mij niet complex genoeg zijn. Bij alles wat ik doe, zoek ik niet alleen naar toegevoegde waarde voor de organisatie, maar ook naar verbeteringen binnen mijn vakgebied. Daarom doe ik op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden van development tools als test alternatief.”

Waarom zou je development tools als test alternatief overwegen?

“De meest gebruikte testtools zijn Selenium en Cucumber. Maar er zijn ook development tools, zoals Splunk, Soir, Elasticsearch en Apache Nutch, waarmee data geanalyseerd, verzameld en geïndexeerd kan worden. Deze programma’s zijn vaak al aanwezig of makkelijk te installeren. Ik ben ervan overtuigd dat testers hier ook hun voordeel mee kunnen doen en dat het een misverstand is, dat deze tools alleen voor developers van nut zijn. Het gebruik van een ander perspectief zal bovendien tot nieuwe inzichten en begrip voor elkaars standpunt leiden. Daardoor worden processen in ieder geval verbeterd.”

Is dat niet hoe DevOps teams te werk gaan?

“DevOps teams bestaan uit ontwikkelaars (developers) en beheerders (operations), die samenwerken tijdens het ontwikkelproces en de daaropvolgende productondersteuning. Helaas uit zich dat meestal alleen in de werkwijzen en niet in het gebruik van tooling. Ik denk dat er op dat gebied nog veel te winnen is.”

Welke uitdagingen en ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?

“Geautomatiseerd testen krijgt een steeds grotere rol binnen softwareontwikkeling. Grootste voordeel is dat het objectief is. Als je een fout ontdekt, weet je ook zeker dat het een fout is. Dat bevordert niet alleen de communicatie, omdat het geen discussiepunt is, maar zorgt ook voor een efficiëntieslag. Daarnaast zijn geautomatiseerde testen schaalbaar en geven ze een duidelijk beeld van de softwarekwaliteit.”

Waarom heb je voor Ventus gekozen?

“Ik werk sinds 2015 in de detachering als test automation expert en sinds 2018 bij Ventus. Er zijn meerdere redenen waarom ik voor Ventus gekozen heb. Zo deel ik de ambitie om te groeien en mezelf te ontwikkelen. Daar is veel ruimte voor. Je krijgt een eigen opleidingsbudget, maakt een ontwikkelplan en kan alle kanten op. Of je nou meerdere functies wilt vervullen of toch liever een nieuwe richting kiest. Er is veel contact met collega’s en we hebben iedere week team learning sessies. Daarnaast is er veel aandacht voor mij als persoon. Ik merk echt dat ik gezien, gehoord en gewaardeerd wordt. Ik kan mijn eigen testapplicaties ontwikkelen en me verdiepen in de aspecten die ik belangrijk vind. Dat, in combinatie met uitdagende opdrachten bij verschillende organisaties, geeft me alles wat ik zoek in mijn werk.”

Harm Bruins
test automation expert

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.