skip to Main Content
Bart Dijkman Dulkes staat in de schijnwerper

In de schijnwerper – Bart Dijkman Dulkes

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Bart Dijkman Dulkes – security expert

 

WAT DOET EEN SECURITY EXPERT?

Als security expert richt ik me vanuit ICT-perspectief op potentiële dreigingen die ernstige schade kunnen toebrengen aan organisaties en hun activiteiten. Mensen denken vaak meteen aan hackers die systemen binnendringen en daar ransomware op loslaten of belangrijke gegevens stelen. Maar er zijn ook interne veiligheidsrisico’s waar je rekening mee moet houden. Per ongeluk gevoelige informatie naar de verkeerde persoon sturen of misleid worden door steeds geavanceerdere phishing mail kan enorme gevolgen hebben. Ik kijk wat er gedaan moet worden en al gedaan wordt om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Ik adviseer over de te nemen stappen en beoordeel achteraf of die goed gezet zijn.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE KWALITEITEN VAN EEN SECURITY EXPERT?

Je moet een sterk analytisch vermogen hebben en methodisch kunnen werken. Daarnaast zijn leervermogen en creativiteit belangrijk. Omdat je als gedetacheerde tijdelijk het voortouw neemt en de organisatie daarna zelf verder moet kunnen, ben je in de laatste fase van je opdracht vooral security coach. In die rol zorg je dat de mensen binnen de organisatie voldoende kennis en vaardigheden hebben om het beveiligingsniveau op orde te houden.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Op dit moment werk ik voor Ventus Group als IB-Coördinator. Als IB-coördinator help ik Ventus bij het juiste beveiligingsniveau. Ventus is een bedrijf dat voornamelijk ‘in de cloud’ werkt. Op informatiebeveiligingsgebied levert dat zijn eigen uitdagingen op. Afgelopen jaar was ik nauw betrokken bij het behalen van de TISAX-certificering voor Ventus. Deze hebben we vlak voor de Kerst behaald. Hiermee zijn we één van de weinige organisaties in Nederland met deze certificering. Deze certificering laat zien dat Ventus voldoet aan strenge informatiebeveiligingseisen gesteld door de gezamenlijke Duitse automobielindustrie, de VDA (Verband der Automobilindustrie). Deze certificering is nodig t.b.v. onze dienstverlening aan onze klant BMW in München.

HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?

Sinds 2018 werk ik met veel plezier voor Ventus. Daarvoor heb ik bij meerdere detacheerders gewerkt en een tijd in vaste dienst bij het Flevoziekenhuis. Op een gegeven moment had ik daar geen groeimogelijkheden meer. Na een korte tussenstop bij een bancair instituut kwam ik bij Ventus terecht. 

WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?

Ik woon in Lelystad en vind een goede balans tussen werk en gezin heel belangrijk. Daarom houd ik mijn reistijd graag binnen de perken en ben ik groot fan van hybride werken. Bij Ventus denken ze altijd met je mee. Er is veel mogelijk en zo heb ik de combinatie die voor mij het beste werkt.

VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?

Thuis zijn wij met zijn vijven. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen van 18, 14 en 12 jaar. 

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Wij wandelen graag ter ontspanning. In Nederland, maar ook veel in Noorwegen, waar mijn vrouw vandaan komt. Deze zomer zijn we er weer geweest en heb ik met mijn oudste zonen een tocht gemaakt van 50 km door het Vestvold en Telemark gebied. Onze oudste zoon doet een militaire opleiding dus dit was een leuke uitdaging. Drie dagen wildkamperen en genieten van het ruige landschap was een onvergetelijk avontuur!

Bart Dijkman-Dulkes geniet van het uitzicht

WAT WETEN JOUW COLLEGA’S (NOG) NIET OVER JOU?

Een van mijn grootste hobby’s is miniatuurbouw. Ik kan mezelf uren vermaken met modellen van vliegtuigen en auto’s. Tegenwoordig heb ik ook een 3D-printer, dus de volgende stap is mijn eigen ontwerpen maken, uitprinten en in elkaar zetten.

HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN JOUW SPECIALISME?

Er worden steeds meer digitale oplossingen ingezet bij allerlei organisaties. Daardoor wordt de verdediging en de zichtbaarheid op de verdediging tegen aanvallen ook steeds belangrijker. Criminelen zoeken zwakke punten. Zodra ze die hebben, ontwikkelen ze aanvalsstrategieën en verkopen deze zelfs. Hoewel mensen meer zien, meer lezen en meer weten, worden kwaadwillenden ook steeds slimmer en creatiever. Ik zie de behoefte aan goede beveiliging alleen maar groeien. Genoeg uitdaging dus voor een security expert.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers