skip to Main Content
Projectmanager Bob van der Weg in de schijnwerper

In de schijnwerper – Bob van der Weg

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Bob van der Weg – projectmanager én ultraloper

PROJECTMANAGER BIJ VENTUS, WAT HOUDT DAT PRECIES IN?

Projectmanagement is een methodiek om een vastomlijnd traject tot uitvoer te brengen. Als projectmanager word ik ingezet bij verschillende bedrijven en in verschillende branches. Omdat ik bij Ventus de ruimte heb om zelf mijn opdrachten te kiezen, werk ik meestal aan projecten die te maken hebben met IT-infrastructuur. Op dat gebied ligt het grootste deel van mijn kennis, ervaring en interesse.

MET WIE WERK JE SAMEN?

Bij de meeste opdrachten geef ik sturing aan een eigen projectteam. Bij sommige grote organisaties werk je ook met mensen daarbuiten om alles afgestemd te krijgen in lijn met de organisatiestrategie. Officieel ben ik altijd eindverantwoordelijke voor het project, de uitvoering en de voortgang.

WELKE VAARDIGHEDEN ZIJN BELANGRIJK VOOR EEN PROJECTMANAGER?

Als projectmanager moet je overzicht hebben én kunnen houden. Zowel binnen de organisatie als binnen het project zelf. Hoe je verder uitvoering geeft aan je rol, hangt sterk van de omgeving af. Bij overheidsinstanties ben je vaak bezig resources te krijgen en moet je goede communicatie skills en overtuigingskracht hebben. Binnen het bedrijfsleven heb je met verschillende stakeholders te maken en speelt samenwerking een grote rol. Flexibiliteit is dan ook belangrijk.

MET WELKE ONTWIKKELINGEN HEB JE TE MAKEN ALS PROJECTMANAGER?

Wij werken met projectplanning, maar sinds de agile manier van werken steeds populairder wordt, lopen de methodieken vaak door elkaar heen. Dat merk je vooral bij organisaties waar agile werken nog vrij nieuw is. Volledig loslaten waar ze aan gewend zijn en vertrouwen op een nieuwe methode blijkt in de praktijk best lastig. Dan werken ze wel met sprints, maar vragen toch of ze aan het begin van het project een duidelijke planning kunnen krijgen. Ondanks deze veranderingen ben ik ervan overtuigd dat projectmanagement ook in de toekomst zal blijven. Het zal alleen wel beïnvloed worden door verschillende methodieken, waardoor de aanpak per organisatie zal verschillen. Maar ontwikkeling die tot verbetering leidt, is in mijn ogen altijd een goede zaak.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Ik werk nu aan een project bij een zorggroep in Drenthe waar ik verantwoordelijk ben voor de implementatie van een Software Defined netwerk (SDWAN) op maar liefst 200 locaties. Het is een groot project dat ik met een klein projectteam uitvoer. Alle locaties langsgaan is een flinke klus, maar je ontmoet veel verschillende mensen en bent bezig met diverse aspecten van projectmanagement. Het is een leuke uitdaging om uiteindelijk aan alle projecteisen te voldoen en een resultaat op te leveren, waar iedereen tevreden mee is.

BEN JE ALTIJD PROJECTMANAGER GEWEEST?

Ja, ik heb altijd gewerkt als technisch projectmanager of als technisch specialist in een soortgelijke functie. Ik vind het een erg leuk vak. De aantrekkingskracht zit voor mij in de afwisseling. Uiteenlopende projecten in verschillende branches bij diverse organisaties, zowel bedrijfsleven als overheid, houden het uitdagend en interessant. Bovendien blijf je in deze rol altijd leren en jezelf ontwikkelen. Daar hecht ik veel waarde aan.

HOE LANG WERK JE AL BIJ VENTUS?

Ik ben nu 15 jaar bij Ventus. Daarvoor heb ik op de ICT-afdeling van een chemisch bedrijf gewerkt. De afwisseling en de vrijheid die je als professional bij Ventus krijgt, zijn voor mij de belangrijkste voordelen van detachering.

VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?

Ik ben getrouwd en woon op het Friese platteland met mijn vrouw en onze Wetterhoun. Onze twee dochters zijn al het huis uit. Onze zoon is nog niet zo lang geleden afgestudeerd en maakt nu een grote reis. Op dit moment zijn we dus met z’n tweeën, maar onze dochters wonen niet ver weg en we zijn ook al pake en beppe. Genoeg aanloop en gezelligheid dus.

Projectmanager Bob van der Weg beoefent zijn hobby, ultralopen.

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Mijn grote passie is hardlopen en daarin geef ik ook graag training. Ik loop al 30 jaar en houd vooral van de lange afstanden, die spreken me gewoon meer aan. Vroeger heb ik meerdere marathons gelopen, maar nu ben ik ultraloper. Een ultramarathon is minimaal 50 km, maar de meeste die ik loop, zijn tussen de 60 en 80 km. Ieder jaar ga ik 1 of 2 keer naar de Alpen. Daar loop ik het liefst. In juli doe ik weer mee aan de Großglockner Ultra-Trail. Dat is een rondje om de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Qua afstand is dat zo’n 85 kilometer en daar doe ik ongeveer 15 uur over. Een zware, maar vooral prachtige tocht!

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers