skip to Main Content
Enterprise architect Edward Nuiten in de schijnwerper

In de schijnwerper – Edward Nuiten

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Edward Nuiten – Enterprise architect, business architect én jazzmuzikant

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ENTERPRISE EN EEN BUSINESS ARCHITECT?

Kort gezegd is een Enterprise Architect verantwoordelijk voor het in lijn brengen van de informatietechnologie met de strategische doelen van de organisatie. Waar wil het bedrijf naartoe en wat is de beste manier om daar te komen? De Enterprise Architect kijkt top-down op een bedrijfskundige en veranderkundige manier naar het totale plaatje. De Business Architect richt zich op specifieke business solutions en realiseert bedrijfsdoelstellingen door analyse, verbetering en ontwikkeling van processen.

WAT SPREEKT JE HET MEESTE AAN IN JOUW VAKGEBIED?

Architectuur is heel breed. Ik opereer zowel op concernniveau als in nauwe samenwerking met de business en IT. Naast adviserend, ben ik ook analyserend, sturend en toetsend bezig. Door me te verdiepen in de rol van architectuur binnen IT-gerelateerde vraagstukken draag ik actief bij aan het realiseren van bedrijfsdoelstellingen en zorg ik ook nog voor een stuk toekomstbestendigheid. Daarnaast leer ik iedere keer weer nieuwe dingen en kan ik mezelf blijven ontwikkelen. Architectuur is voor mij the full package.

AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?

Sinds medio 2022 werk ik voor het programma Tijdelijke Tolheffing (TTH) bij de RDW in Groningen. In 2016 heeft het toenmalige kabinet besloten om een aantal nieuwe wegverbindingen aan te leggen (o.a. de A24 Blankenburgtunnel en een verlenging van de A15), die deels gefinancierd moeten worden door tolheffing. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de implementatie en uitvoering van de tolheffing bij de RDW ondergebracht, waar een nieuwe Divisie Tolheffing wordt ingericht met bijbehorende processen, organisatie en systemen. Mijn rol als Business Architect is om scherpomlijnde kaders op te stellen, waarbinnen het hele traject moet worden gerealiseerd. Deze kaders maken duidelijk waar verantwoordelijkheden liggen, welke informatie nodig is en hoe ermee moet worden omgegaan. De business architectuur is daarmee de basis voor de organisatie- en systeemontwikkeling.

HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?

Sinds 2022 werk ik bij Ventus. Omdat ik behoefte heb aan flexibiliteit en afwisseling, heb ik op een paar jaar na altijd in de detachering gewerkt. De overstap naar Ventus was voor mij een logische keuze. De platte organisatie, de ruimte voor eigen inbreng, de interessante samenwerkingen en de aandacht voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling maken dat ik me hier echt op mijn plaats voel.

VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?

Mijn vrouw en ik zijn sinds kort alleen thuis. Onze dochter woont op zichzelf en rondt op dit moment haar studie Rechtsgeleerdheid af. De hond is inmiddels iets meer dan een jaar geleden overleden, maar we missen hem nog elke dag, zeker na drie jaar thuiswerken tijdens Corona. Een nieuwe hond zit er niet in zolang ik twee á drie dagen per week in Groningen zit voor mijn werk.

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Mijn grootste passie is muziek! Ik speel als cornettist en sousafonist hoofdzakelijk traditionele jazz, uit de periode 1915-1955. Mijn vaste band is de Jurbena Jazzband. Als enige in Nederland, en misschien wel in heel Europa, spelen we de Frisco-stijl jazz met twee cornetten, zoals gespeeld in de jaren 1939 tot 1950 door Turk Murphy en Lu Watters. We hebben gespeeld op nationale festivals zoals Breda, Jazz in Duketown en wonnen de Highest Mountain Jazzcontest in Vaals. Maar we zijn inmiddels ook over de landsgrenzen bekend door optredens in Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië en zelfs Amerika!

Daarnaast word ik regelmatig ingehuurd door jazzbands om in te vallen of om met kleinere samenstellingen te spelen op evenementen en in winkelcentra. Ook ben ik jaren muzikaal leider geweest van een New Orleans Streetparade Orkest uit Breda en heb ik gespeeld in Nederlands oudste nog spelende jazzorkest de Original Victoria Band. Bij de laatste ben ik sinds een aantal jaar gestopt, omdat het te veel werd, maar ik ben dankbaar dat mijn gezin altijd geaccepteerd heeft dat ik zoveel bezig ben met muziek. Gevraagd worden om mee te spelen is toch een vorm van waardering van hetgeen je doet.

Enterprise architect Edward Nuiten maakt muziek.

WAT IS EEN HOOGTEPUNT VAN JOUW MUZIKALE CARRIÈRE?

Een leuk moment van waardering waren wel de twee eerste prijzen tijdens een jazzcontest in Mégève, Frankrijk. Maar wat ik ook erg bijzonder vind, en dit jaar alweer voor de vijfde keer ga doen, is met een kleiner gezelschap (Band of Brothers, Music from WO II) in juni rondom D-day in Normandië spelen voor veteranen tijdens ceremonies en bij herdenkingen in o.a. Saint-Mère Eglise.

WAT STAAT ER HOOG OP JE BUCKETLIST?

Mijn vrouw en ik denken erover de caravan in te ruilen voor een camper en een mooie, lange tocht door Europa te maken. Of dwars door de Verenigde Staten, al dan niet inclusief een cruise van de westkust van Californië, via het Panamakanaal naar Miami. Enfin, we gaan zien of het werkelijkheid wordt. Gezond blijven en leuke dingen mogen doen is, gegeven de ontwikkelingen in de wereld om ons heen, ook mooi.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers