De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.
Robert Elsinga – security expert
WAT DOET EEN SECURITY EXPERT?
Een security expert kan werkzaam zijn op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld op het gebied van bescherming van gegevens, zoals AVG en bedrijfsinformatie. Maar ook als het gaat om beveiliging van personen en gebouwen heb je een security expert nodig. In feite gaat het van fysiek tot aan compliance en ISO-normeringen. Ik ben zelf vooral bezig met netwerk security en het afschermen van beheersystemen waar het gaat om toegang en gegevens.
WELKE KWALITEITEN MOET JE HEBBEN VOOR DEZE ROL?
Je moet in ieder geval over analytisch vermogen beschikken. Daarnaast moet je gestructureerd kunnen werken en een zekere mate van creativiteit hebben. Leergierigheid is ook heel belangrijk, want door alle ontwikkelingen op dit vakgebied (zowel aan de goede als aan de slechte kant) ben je nooit uitgeleerd. Tot slot moet je een proactieve houding hebben en niet aarzelen om actie te ondernemen.
AAN WAT VOOR OPDRACHT WERK JE NU?
Ik werk bij de Kustwacht en mijn opdracht is gericht op het waarborgen van communicatie met schepen op zee. Het gaat dus om veiligheid van levens. De Kustwacht gebruikt radiozenders langs de hele kust om meldingen te ontvangen van spoedeisende veiligheidszaken. Dat kan een zinkend schip zijn, maar ook een weerbericht. Het huidige systeem moet vervangen worden door een beter, makkelijker en betrouwbaarder systeem. Ik ben betrokken bij de Europese aanbesteding hiervan. Met mijn ervaring als security expert bekijk ik alle voorstellen en zoek ik uit wat de veiligste en beste technische oplossing is. Ik vraag de mensen die ermee moeten werken om input en voeg alle informatie samen. Zo weet ik wat de Kustwacht nodig heeft en waarmee rekening gehouden moet worden. Op basis daarvan kan ik adviseren welke aanbieder het beste aan de eisen voldoet.
HOE LANG BEN JE AL BIJ VENTUS?
Ik zit nu ruim 30 jaar in de IT en werk sinds 2016 bij Ventus. Ik ben veel betrokken geweest bij migraties van het ene naar het andere systeem. Daarbij speelde security een grote rol. Zo is mijn interesse voor dit specialisme gegroeid.
WAARDOOR BEN JE OP JE PLAATS BIJ VENTUS?
Bij Ventus is het up-to-date houden van kennis heel belangrijk. Je krijgt er veel studiemogelijkheden en hebt een ruim opleidingsbudget. Daardoor kun je je verdiepen in wat je leuk vindt en je carrière ondersteunen met certificeringen. Ventus geeft me daarvoor alle ruimte en zorgt ervoor dat ik de professional kan zijn die het verschil maakt op het gebied van veiligheid.
VOOR WIE GA JE NAAR HUIS?
Ik ben vrijgezel en heb een volwassen zoon en dochter. Mijn zoon woont nog bij mij.
WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?
Ik ben al heel lang actief in de wereld van de scouting, zowel lokaal als landelijk. Dat is begonnen in mijn jeugd en op aandringen van mijn zoon heb ik dat zo’n jaar of 10 geleden weer opgepakt. Wat me heel erg aanspreekt is dat jongeren zich dankzij scouting op een positieve manier ontwikkelen. Ze leren samenwerken, leidinggeven en projecten opzetten. Vaardigheden waar ze zich misschien niet meteen van bewust zijn, maar waar ze later wel veel profijt van hebben. Scouting is een didactisch model van informeel leren. Ik vind het leuk om jonge mensen op die manier te helpen met hun ontwikkeling en besteed er dan ook veel tijd aan. In de zomer van 2023 ga ik zelfs naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea.
WAT WETEN JOUW COLLEGA’S (NOG) NIET OVER JOU?
Voor sommige collega’s is het geen nieuws, want ik praat er graag over, maar ik ben een fervent zendamateur. En nee, dat betekent niet dat je bij mij plaatjes aan kunt vragen. Ik experimenteer met zenders, ontvangers, verbindingen en wissel kennis uit met andere zendamateurs. Die ervaring komt me nu ook van pas in mijn huidige opdracht. Het lijkt misschien een simpele hobby, maar er is veel op communicatiegebied ontwikkelt, doordat mensen zich in hun vrije tijd met deze techniek bezighouden. Bluetooth is zelfs bedacht door een Nederlandse zendamateur!
Twee interesses gecombineerd tijdens de World Jamboree in Amerika in 2019.
Jamboree on the air (JOTA) zodat scouts over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren.
HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN JOUW SPECIALISME?
Security wordt steeds belangrijker. Er zijn dagelijks nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beveiliging, zowel positief als negatief. Die dynamiek maakt het specialisme uitdagend en zorgt dat er altijd iets te leren blijft. Bovendien heb je als security expert een belangrijke functie. Als de techniek (of de mens die ermee werkt) faalt, kan dit ernstige veiligheidsrisico’s veroorzaken. Soms is het zelfs een kwestie van leven of dood, zoals bij de Kustwacht of in de medische wereld. Het geeft veel voldoening dat je als professional een bijdrage levert aan de goede zaak.
-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers