skip to Main Content
Security specialist Robin van Doorn in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Robin van Doorn

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Robin van Doorn – Privacy & Information Security Specialist

WAT DOET EEN PRIVACY & INFORMATION SECURITY SPECIALIST?

In deze functie help je bedrijven met het opzetten en optimaliseren van hun privacy- en informatiebeveiligingsbeleid. De specifieke uitvoering kan heel erg verschillen. Voor sommige organisaties is het privacy aspect heel erg belangrijk. Andere hebben dat deel misschien al netjes op orde, maar ontbreekt het aan een plan voor als er een server uitvalt of iets dergelijks. Als eerste help ik bedrijven in kaart te brengen wat ze wel en niet hebben. Daarna kijk ik waar ze naartoe willen en hoe ik daarbij kan helpen.

WAAROM HEB JE GEKOZEN VOOR SECURITY?

Tijdens mijn masteropleiding Media Studies heb ik me gespecialiseerd in fake news en de beste strategieën om dit te bestrijden. Dit onderwerp heeft veel overlap met security, waardoor bij mij de interesse is ontstaan voor dit vakgebied. Informatiebeveiliging wordt vaak geassocieerd met het voorkomen van datalekken, maar het heeft ook te maken met ervoor zorgen dat de informatie correct is en beveiligd wordt tegen onwaarheden of manipulatie. Ik ging steeds meer lezen over hacking, vulnerability testing en privacy en informatiebeveiliging. Toen kwam ik erachter dat mijn passie en talent ligt bij het begrijpen en behalen van securitydoelen en ben ik verdergegaan in de IT.

WAT VIND JIJ HET LEUKSTE AAN JOUW VAKGEBIED?

Het is ontzettend dynamisch. Waar we nu volop mee bezig zijn, is waarschijnlijk over twee jaar alweer achterhaald. De ontwikkelingen op securitygebied hangen nauw samen met innovaties, maar elke vooruitgang brengt ook risico’s en dreigingen met zich mee. Dat je eindeloos kan blijven doorleren, is iets wat mij heel erg aanspreekt. Security blijft altijd interessant en afwisselend.

WELKE VAARDIGHEDEN KOMEN JE GOED VAN PAS?

Mijn grote kracht is dat ik complexe problemen in simpele woorden kan vertalen. Wat je vaak ziet is dat er projecten worden opgezet waar de business wel de gevolgen van ondervindt (andere manier van werken, meer of minder invloed), maar niet goed het nut van inziet. Als je het belang van technische oplossingen kan uitleggen door duidelijk te communiceren hoe ze niet alleen het bedrijf, maar ook de gebruikers gaan helpen, dan creëer je draagvlak. En dat is de basis voor het succes van ieder project.

WAAROM HEB JE VOOR VENTUS GEKOZEN?

De voornaamste reden is dat ik het heel bijzonder vind hoe centraal de mens staat bij Ventus. Grote bedrijven zeggen vaak dat je geen nummer bent, maar bij Ventus laten ze dat ook echt zien. Er wordt net zoveel aandacht geschonken aan jouw persoonlijke doelen als aan dat van het bedrijf. Daarnaast is het een platte organisatie, waar iedereen even belangrijk is. Of je er nu 15 jaar of 15 maanden werkt, als ervaren professional of als nieuweling; we zijn allemaal collega’s onder elkaar.

JIJ BENT EEN YOUNG PROFESSIONAL BIJ VENTUS. WAT HOUDT DAT IN?

Ventus heeft heel veel ervaring en expertise in huis. Door die kennis aan Young Professionals door te geven, leiden ze experts op binnen de Ventus cultuur. Die cultuur is er een van innovatieve ideeën, altijd bij willen dragen aan het succes van klanten, maar ook van ruimte voor eigen ontwikkeling en ambities, samenspraak en kennisoverdracht. Ik mocht in mijn eerste week meteen al op cursus en liep ook direct mee met een collega. Er is een enorme bereidwilligheid om kennis over te dragen en passie voor het vak te delen. Voor een Young Professional is zo’n omgeving geweldig!

HOE IS HET OM ALS (JONGE) VROUW IN EEN MANNENWERELD TE WERKEN?

Eerlijk gezegd vergeet ik dat steeds. Zowel bij Ventus als bij klanten word ik beoordeeld op mijn kennis en professionaliteit. Daar ben ik gewoon een IT’er, die zich met dezelfde passie inzet als haar collega’s. En zo hoort het ook, vind ik.

Foto van security specialist Robin van Doorn

 

WAT DOE JE GRAAG IN JE VRIJE TIJD?

Ik ben een fanatiek sporter. Ik ren graag en doe veel krachttraining in de sportschool, zeker vijf keer per week. Als je de hele dag achter een computer hebt gezeten, is dat pure ontspanning. Daarnaast houd ik van boeken en films.

OP 19-JARIGE LEEFTIJD WON JE DE KNAW-PRIJS. WAARVOOR WAS DAT? 

Mijn oma heeft in de oorlog in een Jappenkamp gezeten, maar wilde daar nooit over praten. Niet alleen vanwege de verschrikkingen, maar ook vanwege schaamte voor het koloniale aspect. Toen ik een keer een foto zag uit die tijd, heb ik er toch weer naar gevraagd en ging ze er stukje bij beetje over vertellen. Het was een deel van onze geschiedenis, waar ik in mijn schooltijd nooit iets over gehoord had. Ik realiseerde me dat mijn oma niet de enige was, die worstelde met dit verleden en omdat ik het belangrijk vond dat deze verhalen niet verloren gingen, heb ik er een stuk over geschreven. Daarmee won ik de KNAW-prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en kreeg ik een podium om hierover te spreken. Ik werd uitgenodigd voor lezingen en herdenkingen en heb documentaires ingesproken. Het mooiste daaraan was, dat het mensen aanspoorde hun verhaal (eindelijk) met hun (klein)kinderen te delen, waardoor een enorme last van hun schouders viel.

TOT SLOT. WAT IS JOUW GROTE DROOM?

Ik heb diabetes type 1, een chronische auto-immuunziekte, en zou graag willen meewerken aan een technologische oplossing hiervoor. Er bestaan nu al insulinepompen, die de levenskwaliteit van diabetespatiënten verbeteren, maar ik geloof dat er binnen 15 jaar een volledig geautomatiseerde oplossing kan zijn, die deze ziekte van een gezondheidsprobleem tot slechts een technisch probleem maakt. Ik zou het heel mooi vinden als ik daar op een of andere manier aan zou kunnen bijdragen.

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers