skip to Main Content
Scrum master Tom De Ruysser in de schijnwerper.

In de schijnwerper – Tom De Ruysser

De IT-professionals van Ventus werken iedere dag achter de schermen bij onze opdrachtgevers. Zij managen, structureren, testen, beveiligen, ontwikkelen en bieden ondersteuning waar nodig. Wie zijn die mensen, die zich voor de meest uiteenlopende organisaties inzetten? Wat motiveert ze? En wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? In deze rubriek zetten we steeds één van hen in de schijnwerper en maken we kennis met de persoon achter de professional.

Tom De Ruysser – scrum master

Wat houdt de taak van een scrum master in?

Als scrum master faciliteer je het scrum team, zodat de mensen uit dat team zich kunnen concentreren op hun werkzaamheden. Ik houd als het ware de weg vrij van eventuele obstakels, die belemmerend kunnen werken. Dat betekent dat ik problemen oplos, zowel binnen als buiten het team, en dat ik zorg dat het traject soepel en volgens de scrum methode verloopt. Zo plan ik onder andere events en sprint reviews, houd ik contact met collega scrum masters en treed ik coachend op om de samenwerking binnen het team te optimaliseren.

Wie zitten er in een scrum team?

In een scrum team zijn drie functies vertegenwoordigd: die van scrum master, product owner en ontwikkelaars. De laatste groep bestaat eigenlijk uit developers, maar in de praktijk zitten er meerdere functies in. Zo zijn er business analisten die het analysewerk doen en ontwikkelaars die de gewenste functionaliteit omzetten in code of in het product. Daarnaast heb je testers en Ops-mensen, die ervoor zorgen dat alles werkt en blijft draaien. Het is dus een gevarieerd team met ieder een eigen taak als deel van een ontwikkelproces.

Uit hoeveel personen bestaat een scrum team?

Volgens de scrum methode mogen het er eigenlijk niet meer dan 10 zijn. Dat lukt meestal vrij aardig. Worden het er meer, dan loop je het risico op silovorming. Dat wil zeggen dat er groepjes binnen het team ontstaan, doordat specialisaties gaan samenklitten. Het team is dan niet langer een geheel, maar bestaat uit meerdere kleine teams. Dit gaat ten koste van de communicatie en de samenwerking.

Wat vind je het leukste aan jouw vak?

Ik vind het heel leuk om met mensen bezig te zijn. Dat heeft ook wel zijn uitdagingen natuurlijk. Een brok code praat niet terug. En een brok code kan een keer dwarsliggen, maar dan is er altijd wel een reden te vinden waarom. Met mensen is dat een ander verhaal. Een belangrijke kwaliteit van een scrum master is dan ook dat je empathie hebt, je kunt inleven. Daarnaast moet je geduld hebben en goed op situaties kunnen inspelen. Dat vraagt aanpassingsvermogen en creativiteit, want met mensen omgaan kun je niet op een rigide manier doen.

Aan wat voor opdracht werk je nu?

Op dit moment zit ik bij de Rabobank in de IT-omgeving aan de klantzijde. Ik ben scrum master van twee teams, die verantwoordelijk zijn voor het draaiend houden van het datawarehouse. In het datawarehouse worden klantgegevens opgeslagen van verschillende producten, die aan elkaar gekoppeld zijn. Wij werken onder andere aan reductie van data. Veel bedrijven willen tegenwoordig naar de Cloud, maar zomaar vele terabytes aan data, naar de Cloud brengen, dat gaat niet. Daarom is het belangrijk de hoeveelheid data af te bouwen. Bepalen wat echt nodig is en wat niet.

Wat is de voornaamste reden dat jij voor Ventus hebt gekozen?

Ventus is een kleinere consultancy waardoor het veel persoonlijker is. Information Management, waar ik zit, bestaat uit ongeveer 40 professionals. Iedereen kent elkaar en je kunt elkaar gemakkelijk vinden. Bovendien zijn de meeste collega’s geen beginners meer, maar mensen met veel ervaring die al langer meedraaien in hun vak. Daardoor is er veel uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Fietsen doe ik heel graag. Net voor de coronacrisis begon, heb ik een racefiets gekocht. Daar heb ik dus tijdens de lockdowns dankbaar gebruik van kunnen maken. Nog steeds vind ik fietsen een fijne manier om zowel energie mee kwijt te spelen als op te bouwen. Uit fotografie haal ik ook veel plezier, maar daar kom ik vanwege het werk helaas niet meer zo vaak aan toe. Ik was een tijd intensief bezig met urbex (urban exploring), het fotograferen van leegstaande gebouwen, maar daarvoor moet je veel op pad.

Scrum master Tom De Ruysser.

 

Wat is jouw ultieme droom?

Ik zou heel graag een sabbatical nemen en naar Japan gaan om het land te verkennen. Maar zelfs als een lange periode er niet in zit, staat deze bestemming hoog op mijn wishlist. Ik houd van reizen en andere culturen ontdekken. Vroeger heb ik een tijdje in Zuid-Amerika vertoeft en ook diverse Afrikaanse landen bezocht. Nu ik schoolgaande kinderen heb, blijven vakanties voornamelijk beperkt tot Europa. En natuurlijk bezoek ik ook nog geregeld mijn thuisland België!

Welke trends en ontwikkelingen zie jij binnen jouw vakgebied?

Je merkt dat alle bedrijven wel aan de slag gaan met, of snuffelen aan, de agile manier van werken. Dus daar is zeker nog groei in. Een trend is wel dat bedrijven er verschillend mee omgaan en bewust kiezen voor een interne of externe invulling van een bepaalde rol. Externe scrum masters hebben als groot voordeel dat zij los staan van de interne politiek van het bedrijf en zich dus vrijer kunnen bewegen. Maar ook op agile gebied zullen er weer nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Het is uiteindelijk immers altijd een evolutie, al klinkt het soms als een revolutie.

Wil je meer weten over onze IT-professionals? Of wil je zelf bij Ventus aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

-> Bekijk de mogelijkheden voor professionals
-> Bekijk de mogelijkheden voor opdrachtgevers